Actualitate

Pesta porcină africană continuă să se extintă îngrijorător în județ

Pesta porcină africană se extinde îngrijorător în județul Buzău. În numai o săptămână, numărul cazurilor a crescut de la 53, la 60 în gospodării, iar în mediul sălbatic a fost înregistrat încă un caz, ajungând la 22 de focare, potrivit unei situații făcută publică de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) care plasează județul nostru pe locul cinci la nivel național în ceea ce privește numărul focarelor active.

La sfârșitul săptămânii trecute, numărul focarelor de pestă porcină africană active pe teritoriul României a crescut la 1.185, cu 77 mai multe faţă de săptămâna precedentă, boala evoluând în prezent în 346 de localităţi din 25 de judeţe, potrivit informaţiilor transmise de ANSVSA.
Potrivit datelor ANSVSA, cele mai multe focare active de pestă porcină africană sunt în prezent în judeţul Teleorman – 296 de focare în gospodăriile populaţiei şi 524 de cazuri la mistreţi, în judeţul Giurgiu – 204 de focare (dintre care 5 focare în exploataţii comerciale şi 3 focare în exploataţii de tip A) şi 234 de cazuri la mistreţi, în judeţul Dolj – 173 de focare în gospodăriile populaţiei şi 14 cazuri la mistreţi, în judeţul Olt – 94 de focare în gospodăriile populaţiei şi trei cazuri la mistreţi, şi în judeţul Buzău – 60 de focare în gospodăriile populaţiei şi 22 de cazuri la mistreţi.
Pe de altă parte, în total, au fost stinse 1.314 focare, cele mai multe în judeţele Tulcea (585 de focare, dintre care 5 focare în exploataţii comerciale şi un focar într-o exploataţie de tip A), Brăila (144 focare, dintre care 12 în exploataţii comerciale), Ialomiţa (132 de focare), Călăraşi (106 focare, dintre care un focar într-o exploataţie comercială) şi Constanţa (94 de focare).
Până joi, 12 septembrie au fost despăgubiţi în total 10.143 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 259,89 milioane de lei. În județul Buzău, s-au plătit despăgubiri pentru 33 de exploatații, în valoare de 91.520 lei. Amintim că la începutul acestei luni, autoritățile județului au decis să nu recurgă la uciderea în masa porcilor pentru a opri răspândirea PPA.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker