luni, 30 noiembrie 2020

Pepenele de iarnă, cultivat în premieră naţională la Buzău

După ce tomatele din soiul Buzău – 1600 s-au bucurat de succes la cum­părători, Staţiunea Legumicolă Buzău a scos pe piaţă cu alte soiuri noi, precum roşia tigrată, vânăta albă şi castravetele antidiabet. În urma unei activităţi de cer­cetare de ani şi ani, specialiştii acestei instituţii îi surprind plăcut pe buzoieni cu o ofertă bogată de varie­tăţi exotice, atipice, unele introduse în cultură în ultimii ani. Unele păstrează aroma şi gustul legumelor tradiţionale româneşti, dar specialiştii buzoieni au reuşit şi aclimatizarea unor legume cu un plus în ceea ce priveşte aromele, gustul şi textura. Cea mai recentă realizare a cercetătorilor de la Buzău este aclimatizarea pepenelui de iarnă – benincasa hispida denumirea ştiinţifică -, des­pre care cercetătorul Costel Vânătoru, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, spune că este bogat în vitaminele A,C, D, B6, B12, precum şi în calciu, magneziu, fier. Proprietatea sa de a se păstra foarte bine peste iarnă îl va face atractiv pentru cumpă­rători, spune cercetător Costel Vânătoru, care precizează că  pepenele de iarnă este „dulce şi poate înlocui în preparatele culinare pe­penele, castravetele şi chiar dovleacul”. De asemenea, Costel Vânătoru spune că „pepenele poate avea o greutate cuprinsă între două şi patru kilograme” şi poate fi păstrat în frigider după ce a fost feliat o perioadă mai îndelungată decât un pepene cu care buzoienii erau obişnuiţi. “Pepenele de iarnă îşi  menţine prospeţimea în condiţii naturale, de cămară, de magazie”, mai precizează Costel Vânătoru.

Pepenele de iarnă acli­matizat cu succes de cercetătorii Staţiunii de Cercetare Buzău nu a fost încă omologat. Acest proces va avea loc pe parcursul următorilor doi ani. Până la omologare şi brevetare, la primăvară, la Staţiunea de Cercetare Buzău vor fi înfiinţate răsaduri, iar unii legumicultori le-ar putea obţine promoţional. „Încă din acest an putem oferi seminţe promoţional cultivatorilor, iar cei care doresc informaţii privind cultivarea acestuia le vor primi cu promptitudine”, informează cercetătorul Costel Vânătoru. Cei care vor beneficia promoţional de seminţe vor avea parte şi de sfatul specialiştilor, care le vor explica pe îndelete şi tehnologia de înfiinţare a culturii, adică vor primi informaţii cum să le semene, distanţa de plantare etc.

Spanac urcător şi menta turcească, noi soiuri în lucru la Staţiunea de Cercetare

Soiurile de legume exo­tice, cu forme şi culori atipice-, cum ar fi roşiile tigrate, vinetele albe, castravetele anti-diabet, kiwano sau ardeii iuţi multicolori – produse de Staţiunea de Cercetare Buzău au prins teren pe piaţă şi sunt tot mai căutate. Anul acesta, Sta­ţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău a primit solicitări la seminţe şi răsaduri pentru aceste soiuri de legume exotice. Solicitări care se adaugă, bineînţeles, celor pentru legumele tradi­ţionale, precum tomata de Buzău 1600, varza de Buzău, ceapa de Buzău. Anul viitor, probabil, pe această listă se vor adăuga şi alte legume ori plante medicinale care în momentul de faţă se află în lucru, după cum măr­turiseşte cercetător Costel Vânătoru. O altă plantă aflată în process de omolo­gare este spanacul urcător-, care poate fi folosit şi pe post de plantă decorativă în grădini, dar şi pentru consum-, sau menta tur­cească, mult mai aromată decât cea care se găseşte în grădinile buzoienilor. Din păcate, suprafaţa pe care Staţiunea de Cercetare o are la dispoziţie pentru a experimenta obţinerea de noi soiuri mai bine adaptate la condiţiile climatice şi cu proprietăţi îmbunătăţite, s-a tot micşorat în ultimii ani, şi odată cu ea şi posibilitatea de cercetare a prestigioasei instituţii buzoiene.

3 COMENTARII

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!