Actualitate

Pentru că târgurile rămân închise din cauza pestei porcine africane / Direcţia Sanitar-Veterinară îndeamnă buzoienii să cumpere porci pentru Crăciun doar din surse autorizate

Dacă târgurile de animale rămân închise din cauza focarelor de Pestă Porcină Africană din judeţ, Internetul abundă cu anunţuri privind vânzarea de porci, care mai de care mai îmbietoare, unele incluzând chiar şi transport la domiciliul clientului. Astfel, pe platformele de vânzări sunt oferte de la  purcei super calitate şi porci de rasă, până la porci crescuţi bio, porci de toate mărimile şi pentru toate gusturile, cu preţuri de la 10 la 12 lei per kilogram, în funcţie de greutatea exemplarului pus în vânzare. Comerţul tradiţional cu carne de porc în perioada Sărbătorilor de iarnă, este crescut acum şi cu cel din mediul online, chiar dacă, şi în acest an, tranzacţiile se fac sub restricţiile impuse de prezenţa focarelor de pestă porcină africană. Pentru ca lucrurile să decurgă într-un climat de normalitate, Direcţia Santiar Ve­terinară a publicat pe site-ul instituţiei o informare care cuprinde  o serie de recomandări  privind sursele de la care pot fi achiziţionaţi porcii în vederea sacrificării pentru masa de Crăciun.

„În conformitate cu legislaţia în vigoare şi contextul epidemiologic actual impus de prezenta P.P.A. pe teritoriul judeţului Buzău, porcii vii pot fi achiziţionaţi de către persoanele fizice din următoarele surse: exploataţii comerciale industrial (ferme) sau de tip A; persoane fizice înregistrate sanitar veterinar conform Ord. 20/2018”, transmit reprezentanţii DSVSA Buzău. Pentru  mai multă siguranţă, pe site-ul DSVSA Buzău orice persoană interesată să achi­ziţioneze porci  poate consulta lista exploataţiilor comerciale industriale (ferme) şi a exploataţiilor comerciale de tip A accesând linkul http://buzau.dsvsa.ro/operatori-economici/exploatatii-de-animale/exploatatii-suine/

„Indiferent de modalitatea de achiziţie/dobândire, porcii vii vor fi însoţiţi obligatoriu de documente specifice, respective Formular de Mişcare şi Certificat Sanitar Veterinar eliberate de medicul veterinar împuternicit, acesta putând fi medical concesionar, în cazul persoanelor fizice înregistrate, sau medicul de fermă în cazul exploataţiilor comerciale sau de tip A.

Transportul porcilor vii de la vânzător la domiciliul cumpărătorului cu maşina personală este permis doar dacă distanţa este mai mică de 50 km şi sunt asigurate condiţii minime de bunăstare a animalelor şi obligatoriu însoţiţi de documente sanitar veterinare”, se arată în informarea DSVSA Buzău.

Ce recomandări au specialiştii Direcţiei Sanitar Veterinare

Cumpărătorii  de porci sunt rugaţi  să evite orice altă sursă de achiziţie faţă de cele menţionate şi îi avertizează asupra faptului că atât vânzarea cât şi achiziţionarea de suine vii în alte condiţii decât cele precizate de DSV constituie încălcări grave ale legislaţiei specifice, sancţionate contravenţional, iar în funcţie de consecinţele unor astfel de acţiuni putând fi încadrate în sfera penală.

Ce trebuie să facă buzoienii care sacrifică porcii din propria gospodărie

Cei care sacrifică porci în gospodăria individuală, pentru consum propriu (familial),  trebuie să ştie că pentru evitarea răspândirii de boli infectocontagioase (ca de exemplu pesta porcină africană), înainte de a sacrifica animalul trebuie să comunice medicului veterinar orice modificare a stării de sănătate a acestuia (inapetenţă, mers greoi, vomă, diaree, modificări de culoare a pielii etc.). De asemenea, dacă observă după sacrificarea animalului, orice modificare de aspect, culoare, consistenţă a organelor interne (splina mult mărită de culoare roşie sau neagră, ficat mult mărit, acumulări de lichide în cavităţi, hemoragii punctiforme pe rinichi, cord etc.) trebuie anunţe urgent medicului veterinar. Şi ca în fiecare an, gospodarii care sacrifică porci nu trebuie să uite să efectueze examenul trichineloscopic, care trebuie să aibă rezultat negativ.

Este interzisă comercializarea sub orice formă a cărnurilor obţinute din sacrificări în gospodăria individuală, pentru consum familial. Orice astfel de activitate ilegală este considerată un act de comercializare a cărnii neexpertizate sanitar veterinar, ceea ce atrage răspunderea contravenţională sau chiar penală, în funcţie de consecinţele unor astfel de activităţi.

În judeţul Buzău, şapte focare active de pestă porcină africană

Pe teritoriul jud. Buzău, la data prezentei sunt active şapte focare de  P.P.A.: trei în loc. Cochirleanca, unul laCilibia, unul la Luciu, unul la Cuculeasa şi unul la Robeasca precum şi 24 de cazuri la mistreţ pe raza a 11 fonduri cinegetice: 39 Breazău (un caz), 44 Câlnău (trei cazuri), 27 Berca (trei cazuri), 41 Beceni (patru cazuri), 42 Aldeni (patru cazuri), 20 Monteoru (un caz), 23 Grăjdana (două cazuri), 57 Zărneşti (un caz), 26 Umbrărelu (două cazuri), 45 Deduleşti (două cazuri) şi 1 C.A. Rosetti (un caz,) ceea ce presupune implicit existenţa unor zone cu restricţii sanitar-veterinare.

„D.S.V.S.A. Buzău solicită tuturor cetăţenilor respectarea strictă a măsurilor dispuse şi cunoscute de către toate UAT-urile implicate. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic”, transmit specialiştii DSVSA Buzău.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker