sâmbătă, 04 iulie 2020

Pentru că au luat calea străinătăţii, tot mai puţini donatori ajung la Centrul de Transfuzii Buzău

Sistemul sanitar se confruntă nu numai cu o criză de cadre medicale plecate la muncă în străinătate pe bani mai mulţi, ci şi cu donatori fidelizaţi care au luat calea străinătăţii.

Bilanţul întocmit de Centrul de Transfuzii Buzău pentru activitatea desfăşurată anul trecut scoate la iveală o statistică îngrijorătoare. Nu­mărul donatorilor de sânge a scăzut simţitor, cu peste 700 de persoane, ceea ce, scriptic, înseamnă o medie zilnică de colectare cu mult sub necesarul de sânge de la nivel local, şi nu numai. Este ştiut că Centrul de Transfuzii de la Buzău asigura cantităţi mari de sânge  pentru spitalele din Capitală, unde, de altfel, tot mai mulţi buzoieni ajung pentru analize şi tratament.

Conducerea Centrului de Transfuzii spune că datele de bilanţ indică nu numai o descreştere a numărului de donatori în anul 2017 faţă de anul precedent, ci şi o tendinţă de menţinere a acestui trend descendent şi la începutul acestui an. ,,Dacă în 2016 aveam o medie de 61 de donatori pe zi, la finele anului 2017 am ajuns la o medie de 41 de donatori pe zi, o scădere medie de peste 20 donatori pe zi”, a spus directorul Centrului de Transfuzii Buzău, Adriana Crăciun.

Expliaţia pentru situaţia dificilă pe care o dă directorul Centrului de Transfuzii, biologul Adriana Crăciun este plecarea donatorilor la muncă peste hotare. ,,În luna decembrie am aflat că foarte multe familii de donatori fidelizaţi sunt plecate prin Europa. De sărbă­tori s-au întors acasă şi au făcut şi o donare de sânge şi aşa am aflat de la ei că nu mai sunt în ţară”, spune directorul Centrului. Voluntarii plecaţi în străi­nătate au redus baza de donare, lor adăugându-se şi cei care au ieşit din baza de date după împlinirea vârstei de 65 de ani. ,,Principala cauză pentru diminuarea donatorilor o constituie plecarea în străinătate a multora dintre concetăţenii noştri,  iar cei care vin să doneze în urma unor campanii pe reţele de socializare sensibilizaţi de suferinţa unor prieteni ori a unor rude vin o singură dată la donare şi nu se mai întorc niciodată”, spune directorul Centrului de Transfuzii Buzău. Astfel, specialiştii Centrului de Transfuzii nu mai pot obţine produsele speciale pe care le pot face doar din sângele donatorilor fidelizaţi, adică a cetăţenilor care donează sânge în mod regulat, din trei în trei luni.

Din păcate, stimulentele pe care le primesc voluntarii care donează sânge au rămas la nivelul anilor trecuţi.  Nimic nu s-a schimbat în acest domeniu de ani buni, nemaifiind atractive. Mai exact fiecare donator primeşte câte şapte tichete de masă, în valoare de 67 de lei, şi în ziua colectării beneficiază de o zi liberă de la serviciu. În plus, cetăţenii care bat drumul la Centrul de Transfuzii, ei  având domiciliul în alte localităţi, beneficiază de decontarea biletului pe mijloaele de transport.

loading...
error: Content is protected !!