Economic

Pentru a se respecta legislația Finanțelor Publice / Convențiile pentru forța de muncă greu angajabilă, sistate până în ianuarie

Începând cu data de 1 noiembrie, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău nu va mai încheia nicio convenție pentru finanțare pentru agenții economici care angajează în luna noiembrie tineri NEETs -șomeri cu vârsta între 16 și 29 ani, care beneficiază de măsuri de reîntoarcere în educație în programe de tip a doua șansă -, persoane cu vârsta  peste 45 de ani, persoane care mai au cinci ani până la pensie.

Specialiștii instituției buzoiene  au încheiat anul acesta contracte cu angajatorii buzoieni care au intrat deja în plată, pentru mai bine de 1.000 de buzoieni aflați în cele trei categorii dezavantajate pe piața muncii. „Până astăzi,  avem aproximativ 1000 de persoane care vor fi finanțate timp de 12 luni cu 2.250 de lei”, spune directorul AJOFM Buzău.

Motivul pentru care, pe final de an, nu se mai pot încheia astfel de convenții este dat de legislația din domeniul Finanțelor Publice. „În ipoteza că s-ar încheia astfel de contracte cu data de 1 noiembrie, angajatorii ar trebui să depună declarațiile  112 până în data de 25 decembrie; este vorba despre declarația 112 din care vedem dacă persoanele angajate există și  dacă  angajatorii au plătit contribuțiile reprezentând asigurările pentru persoanele respective. În aceste condiții, luna ianuarie ar trebui să fie prima lună de plată pentru persoanele  din grupurile țintă, pentru care s-ar fi semnat convențiile în noiembrie. Asta înseamnă că  ar fi afectat bugetul anului 2021, iar legea Finanțelor Publice interzice acest lucru”, explică directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

Angajatorii interesați de astfel de personal pot depune documentația la AJOFM  Buzău începând cu luna ­ia­nuarie.

Sumele care au fost injectate în economia județului Buzău în acest an pentru a menține această forță de muncă în activitate sau pentru a fi preluată din șomaj forța de muncă din categorii greu angajabile au fost foarte mari. Pe măsură au fost și eforturile  specialiștilor care lucrează în AJOFM Buzău, pentru că, dacă pe partea de sănătate, medicii sunt în prima linie a frontului, pe partea socială, putem spune că lucrătorii AJOFM sunt cei care luptă pentru sănătatea economică a mediului de afaceri buzoian, pentru a menține mediul economic din județ în picioare. „Pentru angajarea tinerilor absolvenți, tine­rilor neeets, am făcut un tur de forță”, spune directorul AJOFM, Ionel Tociu, care explică faptul că salariații care au încheiat cele 1.000 de contracte au lucrat în același timp și pe programul de ajutorare al angajatorilor impus de legislația Covid, ceea ce înseamnă un volum de muncă foarte mare pentru mâna de oameni cu care lucrează în prezent în Agen­ție.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker