Actualitate

Pensionarul de lux Dorina Danielescu, strâns lipită de robinetul cu bani publici

Dorinei Danielescu, râmniceanca fostă şefă a ANRP pe vremea când Alina Bica făcea presiuni pentru retrocedările uriaşe care au dus-o ulterior în arest preventiv, şi procuror ­mi­litar la Parchetul de pe lângă Curtea Militară de Apel Bucureşti, calitate din care s-a pensionat în 2017, pare să-i meargă din plin, indiferent de cine se află la guvernare.

La începutul lui 2018, fostul procuror militar a părăsit postul de consilier al ministrului Transporturilor, buzoianul Felix Stroe, pe care l-a deţinut din octombrie 2017, dar a trecut, în numai o lună, prin trei consilii de admi­nistraţie, toate la companii de stat importante. Este vorba ­des­pre Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, de unde a demisionat în ianuarie 2018, Societatea Telecomunicaţii CFR şi Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, unde a fost membru provizoriu în consiliul de administraţie tot până în ianuarie 2018. Din februarie acelaşi an, Dorina Danielescu se regăseşte în administraţia Autorităţii Aeronautică Civilă Română RA, ca membru definitiv în CA.

Însă, la sfârşitul lunii martie 2020, în plină stare de urgenţă, Dorina Danielescu depune declaraţie de avere în calitate de director cabinet la cabinetul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Documentul este datat 31 martie, cel mai probabil numirea fiind făcută în acea perioadă.

Potrivit declaraţiei de avere, Dorina Danielescu a obţinut anul trecut venituri de 286.308 lei aferente pensiei MapN, dar şi 124.456  lei ca membru definitiv în CA al Autorităţii Aeronautică Civilă Română RA de unde încasează o indemnizaţie de şedinţă de 7.403 lei net/şedinţă.

În comparaţie, soţul Dorinei Danielescu, manager la Spitalul Municipal Rm. Sărat, Adrian Danielescu, a obţinut venituri nete de 129.072 lei.

În schimb, procurorul militar pensionat Dorina Danielescu are menţionate în declaraţia de avere credite contractate în 2019 de aproape 200.000 lei, între care unul de nevoi persoanle de 100.000 lei scadent în 2024.

Traseu de invidiat

De altfel, cariera Dorinei Danielescu, originară din Rm. Sărat, a avut o ascensiune de invidiat printre magistraţi, e drept, nu toţi absolvenţi ai Colegiului Naţional de Apărare şi nu toţi doctori în ştiinţe militare şi informaţii. Plecată de la Rm. Sărat, Dorina Danielescu a fost mai întâi procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, iar în 2004 a devenit procuror şef al  Serviciului de Combatere a Crimei Organizate de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi după doar câteva luni, şefa DIICOT Ploieşti. În perioada noiembrie 2010 – martie 2011, a ocupat un post de consilier în Ministerul Justiţiei, la Direcţia de Afaceri Europene, anterior fiind şef serviciu contencios-administrativ la Autoritatea pentru Cetăţenie, mai apoi a fost numită de Emil Boc în funcţia de secretar de stat – preşedinte al Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor, unde a întâlnit-o pe Alina Bica.

Conflict cu Alina Bica

Conform declaraţiilor făcute de directorul său de cabinet, Lucian Păun, numirea buzoiencei Danielescu la şefia ANRP a dat mari bătăi de cap grupării mafiote care voia să obţină despăgubiri uriaşe de la stat. şeful de cabinet al Dorinei Danielescu povesteşte că aceasta era presată de Alina Bica să dea curs solicitărilor de retrocedări, dar refuza pentru că îi era teamă de procurori.

Pentru că presiunile erau tot mai mari, şefa ANRP a ­minţi­t-o pe Bica şi i-a spus că a trimis către premier documentele pentru comisie. Alina Bica a intervenit până la Emil Boc, la acea dată premier. Aşa a aflat că Dorina Danielescu nu trimisese niciun act şi au început reproşurile.

,,Voi nu înţelegeţi că mă distrugeţi, îmi rup capul, nu vă daţi seama? Sunteţi prea mici ca să vă puneţi cu alţii. Voi trebuie doar să convocaţi comisia, de restul ne ocupăm noi”, i-ar fi spus, plângând, Alina Bica Dorinei Danielescu. Disperarea Alinei Bica a mers până într-acolo încât a mers la spital la Dorina Danielescu, care era alături de tatăl ei. Alina Bica şi Ionuţ Mihăilescu s-au autoinvitat la spital. Alina Bica a spus că va avea grav de suferit din partea unor persoane, menţionând un anume ,,Dorin”. După aproximativ o oră de discuţii tensionate, Alina Bica a leşinat, susţin jurnaliştii de la România TV. În ciuda spectacolului mediatic cu Alina Bica, Dorina Danielescu nu a făcut nicio declaraţie publică.

De altfel, râmniceanca i-a acuzat de ,,nereguli grave“ pe cei care au gestionat despăgubirile în perioada 2005-2011, arătând că în 80 la sută dintre cazuri au lipsit certificatele de moştenitor.

La scurt timp a fost demisă de premierul Victor Ponta. Din iunie 2012 până în februarie 2013 a fost şef Birou Consilieri Civili ai Ministrului Apărării Naţionale Corneliu Dobriţoiu, având atribuţii de coordonare şi control, prin Ordinul Ministrului Apărării Naţionale al acti­vităţilor desfăşurate de Corpul de Control al Ministrului, Direcţia de Audit, Direcţia de Prevenire şi Investigare a Corupţiei şi Fraudelor şi orice alte atribuţii care impuneau verificarea atât a bazei legale cat şi a probatoriului care stătea la baza rapoartelor înaintate Ministrului Apărării Naţionale. În acestă perioadă a primit gradul de colonel, fără să aibă la bază pregătire militară.

S-a întors în magistratură şi pentru doar două luni, până în aprilie 2013, a fost procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Atunci, Dorina Danielescu a fost găsită incompatibilă de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), întrucât era, concomitent, atât magistrat ci­vil la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, cât şi procuror militar. Controlul ANI a venit chiar în urma unei sesizări a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Din aprilie 2013 până în octombrie 2017 a fost procuror militar la Parchetul de pe lângă Curtea Militară de Apel Bucureşti, având gradul de colonel magistrat doctor.

În octombrie 2017, la 49 de ani, s-a pensionat. A apărut, însă, în presă după ce a avut un incident cu angajaţii Hotelului Hilton din Sibiu, care nu i-au făcut un tratament facial corespunzător la SPA-ul hotelului şi pentru care managerii acestuia i-au plătit procuroarei despăgubiri de 2.000 de euro, pentru a evita scandalul.

Soţul Dorinei Danielescu este Adrian Danielescu, managerul Spitalului municipal Rm. Sărat.

De unde legătura cu Felix Stroe

Felix Stroe, fost ministru al Transporturilor, cel care conduce colosul Regia Autonomă Judeţeană de Apă Constanţa, este născut în judeţul Buzău. Este fost comandant de nave de război, actualmente preşedinte al Asociaţiei Române a Apei. El are dublă cetăţenie, română şi moldovenească, şi conduce filiala PSD Constanţa din 2015, după demisia lui Radu Mazăre.

Felix Stroe s-a născut pe data de 25 decembrie 1955, în localitatea buzoiană Valea Teancului, din comuna Verneşti. După ce a urmat cursurile Liceului ,,Bogdan Petriceicu Hasdeu”, în perioada 1970-1974 Felix Stroe a studiat la Academia Navală ,,Mircea cel Bătrân” din Constanţa, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie în 1978. De asemenea, între 1985 şi 1987 a urmat Academia de înalte Studii Militare Bucureşti, Facultatea de comandă şi stat major, pe care a absolvit-o cu media 9,45. În perioada 1978–1991 Felix Stroe a fost ofiţer activ în cadrul Marinei Militare, cu stagii la toate eşaloanele, din care cinci ani comandant pe nave de război.

După 1991 şi până în anul 2000 a desfăşurat activităţi în domeniul privat, fiind acţionar sau asociat şi administrator la societăţi comerciale din domenii ca turism, comerţ, producţie industrială, industrie alimentară şi prestări de servicii. între 2000–2003, Felix Stroe a fost viceprimar al municipiului Constanţa, iar între 2000 şi 2013, consilier în cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa.

Începând din aprilie 2003 până în prezent, el conduce Regia Autonomă Judeţeană de Apă (RAJA) Constanţa. De asemenea, între 2008 şi 2014, Felix Stroe a fost preşedinte al Patronatului Român al Apei şi prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Apei, iar din 2014 este preşedinte al Asociaţiei Române a Apei.

2 Comentarii

  1. Articol documentat din care înțelegem cum funcționează mafia! Păcat ca suntem doar spectatori! Mulțumim Andreea!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker