Politic

Patru zile de telemuncă pentru părinții cu copii sub 8 ani

Senatul a adoptat, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege care prevede că salariații care au îngrijire copii în vârstă de până la 8 ani pot beneficia de 4 zile telemuncă pe lună, cu excepția situațiilor în care locul de muncă nu o permite. Inițiativa legislativă a fost adoptată cu 96 de voturi „pentru”, un singur vot „împotrivă” și nicio abținere.

În expunerea de motive este menționat faptul că echilibrul dintre viața profesională și cea privată reprezintă o provocare considerabilă pentru mulți părinți care au responsabilități de îngrijire, în special din cauza prevalenței în creștere a programului de lucru prelungit și a orelor de lucru în schimbare, care are un impact negativ asupra ocupării forței de muncă.

„Posibilitatea realizării activității de muncă la domiciliu/telemuncă reprezintă o măsură specială care vine în sprijinul părinților care au responsabilități de îngrijire copii în vârstă de până la 8 ani și facilitează concilierea vieții profesionale și a vieții de familie. Totodată, vine în sprijinul părinților în ceea ce privește șansele pe piața muncii, egalitatea de tratament la locul de muncă și promovarea unui nivel ridicat al ocupării forței de muncă”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Inițiatorii au invocat Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor, care prevede la art. 9 „formule flexibile de lucru”, respectiv că „statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că lucrătorii cu copii de până la o anumită vârstă, de cel puțin opt ani, precum și îngrijitorii, au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru în scopuri de îngrijire”, după cum scrie profit.ro.

Conform proiectului legislativ, cererea prevăzută pentru realizarea activității de muncă la domiciliu/telemuncă trebuie să fie însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte sau a reprezentantului legal, din care să rezulte că, pentru aceeași perioadă, acesta nu a solicitat munca la domiciliu/telemuncă. În cazul în care părintele sau reprezentantul legal este persoană singură, declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal nu este necesară.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker