Sănătate

Pastilele cu iod au ajuns în județe. Cum se administrează

Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat marţi că toate Direcţiile de Sănătate Publică din ţară au primit comprimatele cu iodură de potasiu fabricate de Antibiotice Iaşi. Ministrul  subliniază din nou că pastilele nu se administrează preventiv şi anunţă dozele recomandate fiecărei categorii de vârstă. Rafila a făcut publice, de asemenea, informaţii privind modul de păstrare a comprimatelor cu iod, menţionând că acestea nu se lasă la îndemâna copiilor şi nu se aruncă împreună cu deşeurile menajere.

„Întreaga cantitate a ajuns deja la Direcţiile de Sănătate Publică şi acum căutăm cea mai bună cale de distribuire încât ele să ajungă la toate persoanele eligibile din România. Administrarea de comprimate de iodură de potasiu trebuie făcută în cazul unei urgenţe, doar la indicaţia autorităţilor, deci nu trebuie luate în niciun caz în mod preventiv, ci doar dacă există un anunţ public că aceste pastile ar trebui luate dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează şi cu creşterea nivelului de radiaţii în România şi există iod radioactiv în cadrul aceste radiaţii. Altfel, nu trebuie luate”, a declarat ministrul Sănătăţii, marţi după-amiază, într-o conferinţă de presă.

Alexandru Rafila a anunţat şi dozajele care se administrează populaţiei în caz de scurgeri radioactive. Astfel, pentru bebeluşii cu vârsta de până la o lună se administrează un sfert de comprimat, copiii între o lună şi trei ani primesc o jumătate de comprimat, copiilor între 3 şi 12 li se administrează un comprimat, în timp ce pentru copiii peste 12 ani, pentru adulţi şi pentru femeile gravide sau care alăptează doza recomandată este de două comprimate. Persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani nu li se recomandă administrarea de iodură de potasiu, „cu excepţia cazurilor excepţionale în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare şi lucrul ăsta se întâmplă doar în cazul expunerii directe, adică dacă adultul este chiar în zona în care se petrece incidentul nuclear”, a menţionat ministrul.

Alexandru Rafila a explicat că tratamentul se administrează în maximum opt ore de la anunţul autorităţilor şi nu în termen mai mare de 24 de ore. „Tratamentul se administrează într-un timp optim de maxim opt ore de la anunţul autorităţilor, iar posibilitatea administrării nu trebuie să depăşească 24 de ore pentru că atunci este inutilă şi nu are să administrezi o cantitate suplimentară de iod. Administrarea se face în doză unică”, a adăugat el.

Acesta a precizat că pastilele se păstrează în ambalajul original, la o temperatură de cel mult 25 de grade şi nu se lasă la îndemâna copiilor şi, dacă nu e folosit, nu se aruncă laolaltă cu deşeurile menajere, ci trebuie duse la farmacie pentru neutralizare.

Ministrul Sănătății a mai afirmat că un incident nuclear este posibil, dar nu probabil. „Nu, nu putem exclude însă în mod absolut un astfel de eveniment care este posibil, dar nu este probabil. Noi trebuie să fim responsabili şi să ne pregătim pentru astfel de situaţii”, a declarat Alexandru Rafila.

El a mai menţionat şi de ce sunt distribuite acum aceste pastile şi nu în cazul unui accident nuclear. „Experienţa internaţională arată că în cazul unui incident nuclear, cum a fost, de exemplu, cel din Japonia, de la Fukushima, nu există timpul necesar pentru distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu. S-ar crea panică, haos şi atunci trebuie să poţi să le distribui din timp populaţiei, aşa cum s-a întâmplat în mai multe ţări din Uniunea Europeană. Pastilele distribuite au un termen de valabilitate de trei ani şi pot fi păstrate”, a transmis ministrul Sănătăţii.

 

Articole similare