Administrație

Până și pomii fructiferi din municipiu au ajuns subiect de reclamație

Nu toți pomii roditori sunt și folositori, mai ales în municipiu, unde adesea fructele coapte nu sunt valorificate, ci cad și murdăresc trotuarul, mașinile sau hainele celor ce se nimeresc prin zonă și atrag diverse insecte. La începutul acestui an, una dintre cheltuielile prevăzute de Primăria Buzău în buget se referea la tăierea duzilor și a corcodușilor din oraș și înlocuirea acestora cu arbuști ornamentali, cheltuială ce ajungea la 60.000 lei numai pentru studiul de specialitate.

Primăria a inventariat un număr de 3.016 corcoduși și 290 duzi din municipiu, care vor fi tăiați și înlocuiți cu arbori care nu produc fructe, după ce mai mulți buzoieni au făcut sesizări, deranjați de mirosul caracteristic al fructelor stricate căzute vara din pomi. „În privința duzilor și corcodușilor, să știți că nu suntem noi cei care am inventat apa caldă, în sensul că și alte mari orașe din România au apelat la astfel de studii de impact pentru înlocuirea duzilor și corcodușilor din orașe, întrucât produc un mare disconfort în perioada verii. Avem nenumărate reclamații din partea buzoienilor, că în perioada verii sunt deranjați de acel miros”, spunea viceprimarul Ionuț Apostu, în cadrul unei ședințe a Consiliului Local.

Pentru că în această perioadă s-au copt dudele, au reapărut și sesizările către primarul Constantin Toma, iar un buzoian s-a plâns de faptul că fructele pătează lucrurile unde pică și au un aspect foarte urât. „Vă recomand să inițiați demersurile necesare pentru eliminarea sau cel puțin pentru impunerea obligativității toaletării tuturor pomilor care pătează anual carosabilul și trotuarele, deci, implicit, încălțămintea pietonilor și mașinile parcate. Un exemplu în acest sens este dudul plantat în curtea aflată la intersecția străzilor Panduri și Soroca, pom aflat pe o proprietate privată, care a trecut de gard și care nu a fost plantat la cel puțin doi metri distanță de hotar, așa cum prevede legislația în vigoare. În cazul corcodușilor și duzilor de pe spațiul public, vă sugerez să-i înlocuiți cu copaci de mici dimensiuni care să nu facă prea multă mizerie”, a scris un buzoian nemulțumit, primarului Toma.

Viceprimarul Apostu mai preciza că pomii fructiferi din oraș nu au fost plantați cu bună știință, ci au apărut spontan și nu au valoare urbanistică sau peisagistică, iar în locul lor vor apărea alți arbori, care se încadrează mai bine în imaginea unui mediu urban.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker