Cultură

Omagiu adus unuia dintre ambasadorii Buzăului la Paris, la împlinirea a 172 de ani de la nașterea sa

Uniunea Artiștilor Plastici Buzău își serbează patronul spiritual,  Ion Andreescu, printr-o activitate culturală care va avea loc începând cu ora 13.00,  marți, 15 februarie, dată la care se împlinesc 172 de ani de ani de la nașterea pictorului. Președintele UAP Buzău, prof. dr. Valeriu Șușnea împreună cu elevi ai Liceului de Arte „Margareta Sterian” vor depune flori la statuia pictorului care a dus cu sine la Paris, în urmă un strop din frumusețea acestor locuri, în urmă cu aproape 150 de ani.

El a dus cu sine la Paris amintirea Buzăului pe care o exprimă în două tablouri. Este vorba despre „Peisaj la târg la Drăgaică” și „Începutul primăverii”, pe care le expune  când ajunge la Paris, în primul an.

„Ion Andreescu, unul dintre cei mai mari pictori români,  este menționat în Școala de la Barbizon, adică galeria  artiștilor ce au constituit înainte mergătorii Impresionismului francez. El a pictat la Barbizon cu Nicolae Grigorescu, cu G.D. Mirea și cu alți pictori români și alături de cei mai de seamă pictori din Franța”,  reamintește prof. dr.  Valeriu Șușnea rolul lui de ambasador  al românilor, dar și al buzoienilor, la Paris.

Pictorul Ion Andreescu, reprezentant al impresionismului românesc şi un admirabil peisagist al secolului al XIX-lea, s-a născut la 15 februarie 1850, la Bucureşti. Ion Andreescu a urmat cursurile Gimnaziului „Gh. Lazăr” şi ale Liceului „Sf. Sava” din Bucureşti. La vârsta de 19 ani, s-a înscris la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti, condusă de Theodor Aman, la secţia nou creată de Desen linear şi Caligrafie (1869-1870).

A fost, de asemenea, profesor la Seminarul Episcopiei din Buzău, la Gimnaziul Comunal „Tudor Vladimirescu” şi la Şcoala de Meserii din acelaşi oraş.

Debutul public al lui Ion Andreescu a avut loc la finele anului 1874, la „Expoziţia artiştilor în viaţă” de la Bucureşti, unde a prezentat tabloul „Coacăze”.

„Peisaj din crângul Buzăului” este una dintre lucrările cu care a participat la expoziția  „Societăţii Amicilor Belle-Artelor”, de la Bucureşti,din 1876.

În ianuarie 1876 a participat la cea de-a treia expoziţie a „Societăţii Amicilor Belle-Artelor”, de la Bucureşti. Din această perioadă datează şi primul său „Autoportret” , precum și tabloul „Bâlci în preajma Buzăului”.

Andreescu şi-a desăvârşit studiile la Paris unde a plecat ca bursier, în 1879. Aici a frecventat cursurile Academiei „Julian”, fiind admis, totodată, şi la Salonul oficial parizian, unde a expus două lucrări: „Începutul primăverii” şi „Bâlci în România”.

Ion Andreescu a murit la Bucureşti, la 22 octombrie 1882, răpus de tuberculoză, la numai 32 de ani. A fost ales membru de onoare post-mortem al Academiei Române, la 28 octombrie 1948.

Articole similare