sâmbătă, 24 octombrie 2020

O statuie a lui Alexandru Marghiloman va fi amplasată în faţa Vilei Albatros

Considerat una dintre cele mai importante personalităţi buzoiene şi unul dintre marii politicieni români, Alexandru Marghiloman va avea statuie în parcul care, acum 100 de ani, era curtea propriului său conac. Decizia realizării unei statui de mari dimensiuni, reprezentându-l pe Marghiloman, aparţine municipalităţii, care îşi propune ca, în această primăvară, să organizeze la Buzău „Zilele Alexandru Marghiloman”, eveniment ce va face parte din manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri. Lucrarea de artă a fost deja finalizată de sculptorul buzoian Ciprian Dominoschi şi mai urmează doar să fie turnată în bronz.

Documentarea a fost„Documentarea a fost dificilă”

Ciprian Dominoschi
Ciprian Dominoschi

„Este vorba despre o statuie care îl reprezintă pe Alexandru Marghiloman stând în picioare. Lucrarea are 2,7 metri înălţime şi o lăţime de 1,5 metri în zona cotului. Mărturisesc că a fost o muncă de documentare destul de dificilă,
pentru că bagajul de documente este foarte mic. Nu prea ai după ce să te inspiri. Am însă avantajul că am realizat, în urmă cu mai mult timp, un portret al lui Marghiloman pentru liceul din Buzău care îi poartă numele. Acum, am avut o nouă perioadă de documentare şi mai amănunţită. Am vrut să îl reprezint pe Marghiloman în ultima perioadă a vieţii sale, între vârsta de 65 şi 70 de ani. Lucrarea este deja gata, mai urmează doar să fie turnată în bronz după ce va primi avizul Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public”, a declarat pentru OPINIA artistul plastic Ciprian Dominoschi. Artistul buzoian a mai realizat până acum mai multe sculpturi ale unor personalităţi româneşti, precum busturile de la Colegiul Hasdeu (George Emil Palade, Horia Hulubei, Mihail Bălănescu etc.), dar şi copia Rugăciunii lui Brâncuşi, amplasate în Cimitirul Dumbrava de către Rotary Buzău. Dominoschi mărturiseşte că „din punct de vedere a sculpturii figurative, statuia lui Alexandru Marghiloman este cea mai importantă lucrare a mea”.

Monumentul costă municipalitatea 332.000 lei

Potrivit datelor de la Primăria Buzău, valoarea totală a lucrării este de 332.701 lei, sumă care include şi montajul.
Statuia va fi amplasată la 34 de metri de Vila Albatros din Parcul „Al. Marghiloman”, fiind poziţionată pe un soclu din beton armat. În jurul monumentului se va realiza o dală betonată cu o lăţime de 1,00 m, atât soclul, cât şi dala fiind placate cu granit de culoare neagră. Accesul către statuie se va face din aleea principală printr-o alee pietonală cu lăţime de 1,50 m. Pentru a fi pusă şi mai bine în valoare, statuia va fi iluminată pe timp de noapte cu patru reflectoare arhitecturale. „Am vrea să organizăm <Zilele Alexandru Marghiloman> pe 27 martie sau în preajma acestei zile, când a fost făcută Unirea cu Basarabia. Alexandru Marghiloman a fost invitat în Sfatul Ţării, ca în numele poporului român şi al Regelui Ferdinand I să proclame Unirea cu România”, a declarat primarul Constantin Toma în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Local din 2017.
Alexandru Marghiloman fost deputat între 1884 şi 1914, apoi senator, în perioada 1914-1922. A fost ministru al Justiţiei în trei mandate, ministru al Lucrărilor Publice în perioadele 12 noiembrie 1888-26 martie 1889 şi 5 noiembrie 1889-16 noiembrie 1889, ministrul Agriculturii, Industriei, Domeniilor şi Comerţului, ministru de Externe, ministru de Interne, apoi ministrul Finanţelor şi, la sfârşit, ministrul Agriculturii şi Domeniilor. A fost preşedintele Consiliului de Miniştri între 5 martie 1918 şi 24 octombrie 1918, mandat în timpul căruia a decis semnarea  armistiţiului cu Puterile Centrale, gest pentru care unii l-au numit „trădător”.

Locul unde s-au conturat decizii istorice
Locul în care va fi amplasată statuia lui Marghiloman, fosta reşedinţă a politicianului, este spaţiul unde s-au conturat importante decizii istorice din secolul al XX-lea şi prin care s-au perindat personalităţi ale vremii, precum Regina Maria, Nicolae Iorga, Lascăr Catargiu, Dimitrie Sturza, Take Ionescu.
În acest loc s-au purtat negocieri politice, extrem de importante.„La Vila Albatros s-au luat multe decizii istorice, mai ales cele legate de întregirea neamului şi formarea României Mari, dar aici au avut loc şi evenimente mondene, cum ar fi cel din decembrie 1916, în plin război, în timp ce familia regală se retrăgea spre Moldova, când s-a dat o petrecere în cinstea viitorului Carol al II-lea, iar cu această ocazie prinţul a fost avansat la gradul de maior”, spune scriitorul buzoian Nicolae Peneş. Inclusiv Marghiloman aminteşte în memoriile sale acest episod:„printr-un băieţaş am aflat că Regele şi Principele au stat 4 zile la mine la Vila Albatros“.

 

loading...
error: Content is protected !!