Medicii Cătălin Bostan şi Dragoş Porumb

Recent, la managerul Spitalului Judeţean Buzău, Claudiu Damian, şi la Colegiul Medicilor a ajuns o plângere depusă de rudele unui bărbat în vârstă de 71 de ani,  care a suferit o intervenţie chirurgicală efectuată de către o echipă a acestei unităţi medicale, în luna decembrie a anului trecut. Bărbatul a solicitat să fie operat după ce a aflat, în luna decembrie 2017, că suferă de cancer de colon. Medicii care au efectuat operaţia  i-au creat pacientului anus contra naturii. Familia bolnavului spune că ar fi primit asigurări, după intervenţie, că totul decurge normal într-un astfel de caz şi că urmează perioada de recuperare.

Rudele s-au plâns presei că, după operaţie, pacientul s-a simţit rău, că se simţea mereu sătul şi nu putea să mănânce. După operaţie bărbatul a trecut pe citostatice.  Rudele spun că  weeke-ndul trecut, ar fi depistat cauza stării de rău, când  au chemat Ambulanţa, pentru că, susţin acestea, o bucată de material textil i-ar fi ieşit pacientului din intestin, prin orificiul din abdomen. Pacientul a fost transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean din Buzău, unde medicul de gardă, Valentin Mănică, susţin rudele, i-a mai fi extras o bucată de material textil din intestine. Familia bolnavului îl acuză pe chirurgul care ar fi extras zilele trecute tamponul chirurgical că n-a vrut să se consemneze ce i-a extras pacientului din abdomen.

Ca urmare a celor declarate de rude în presă şi ca urmare a plângerilor depuse de familia bărbatului la Spitalul Judeţean, ieri a avut loc o conferinţă de presă unde specialiştii şi-au exprimat punctul de vedere, iar directorul medical, Dragoş Porumb, a explicat care sunt demersurile şi procedura în astfel de cazuri.

Nu era posibil din punct de vede medical

Medical nu era posibil să se fi uitat un pansament în timpul operaţiei în colon, aşa cum susţine soţia pacientului în reclamaţia făcută către managerul Spitalului Judeţean Buzău. Medicul Cătălin Bostan, care a făcut intervenţia chirurgicală spune: ,,Am văzut reclamaţia. Medical, nici în timpul intervenţiei şi nici în timpul explorărilor dinaintea operaţiei nu se putea tehnic să rămână un pansament în colon. Colonul este tot timpul închis în timpul operaţiei. Nu  avea cum să fie o compresă în interiorul colonului. În timpul operaţiei nu avea cum să rămână în interiorul colonului o compresă. Colonul este închis tot timpul.”

O poveste…

,,Noi, ca şi conducere, ne-am sesizat şi am deschis o anchetă internă. Este vorba despre un pacient de 71 de ani operat în decembrie pentru cancer de colon. S-a făcut o rezecţie parţială de colon şi a apărut un anus contra naturii. Pacientul a intrat apoi într-un tratament chimio-terapic la Secţia de Oncologie. După şase luni vine cu această problemă. Susţine că a extras de la nivelul colostomei un tifon acasă, restul tifonului fiind scos la spital. În primul rând, un pacient care face chimioterapie este un pacient cu imunitate scăzută şi un pacient care ar fi avut un astfel de pansament uitat în abdomen, ar fi făcut în mod sigur nişte complicaţii majore, mai ales că pacientul, în ultimii şapte ani a avut 30 de prezentări la noi la spital, la Infecţioase, la Interne, la Chirurgie, cu toate afecţiuni destul de serioase ale dumnealui. Pe de altă parte, fecalomul care a fost scos aici la camera de gardă, de doctorul Mănică, orice material care se scoate, mai ales infectat, se aruncă într-o cutie în care nu ai cum să bagi mâna să scoţi şi să iei acasă aşa ceva, cum a susţinut soţia pacientului. Este foarte puţin probabil ca tifonul sau fecalonul pe care susţine dumneaei că l-a văzut sau îl  are acasă în pungă să-l fi luat din cutia, recipientul care este izolat de aparţinători şi chiar de o parte din persoanlul medical, să  şi-l însu­şească. Nu am explicaţii pentru cum a ajuns fecalomul la dumneaei, iar tifonul acela  pe care îl arată dumneaei la televizor pare din altă parte, nu din abdomenul pacientului, poate fi orice“, a spus directorul medical.

Valentin Mănică

Va fi o anchetă

Trebuie dat un răspuns oficial, chiar dacă lucrurile par clare de la bun început. Ce va face conducerea Spitalului Judeţean,  în continuare, a explicat directorul medical Dragoş Porumb, care a spus că va fi o anchetă, pentru că orice reclamaţie are nevoie de o rezoluţie oficială. Dar, din punct de vedere tehnic, o aşa poveste precum cea prezentată în acuzaţiile  soţiei pacientului nu are nicio susţinere ştiinţifică.

,,Vom continua ancheta ca să dăm o rezoluţie oficială acestui caz. Va trebui să discutăm cu medicul de la UPU care a fost de gardă, cu asistenţii de acolo,  şi să reconstituim un pic cazul şi, dacă mai e nevoie, să discutăm şi cu doctorul Mănică. Dumnealui este cel care a eliminat fecalomul de acolo. În acest moment medicii nu au nicio culpă. Puţin probabil ca un pacient cu chimioterapie să stea şase luni cu un corp străin în abdomen, fără să păţească nimic. Ar fi trebuit să facă peritonită, ocluzie intestinală, complicaţie care în maxim o lună ar fi trebuit să ajungă la urgenţă pentru intervenţie chirurgicală. Doamna susţine că pansamentul era în colon. Din moment ce a ieşit prin anusul iliac el trebuia uitat în colon, ori după cum a spus dl doctor Bostan, intervenţia se face pe un colon închis şi nu are cum să intre un bandaj în colon. Un bandaj poate fi uitat în exteriorul intestinului, în general, în niciun caz în colon”, a explicat medicul Dragoş Porumb, director medical al Spitalului Judeţean Buzău.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Pai se stie ca cei mai slabi si incompetenti medici din Romania sunt la Buzau, intrebati la orice spital din Bucuresti. La Buzau mergi daca n-ai incotro sau vrei sa mori. Pe langa faptul ca sunt incompetenti mai sunt si aroganți, vin tarziu la program, iar la spagi sunt primii, au nesimtirea sa-ti spuna si cam cat costa o interventie.

Comments are closed.