duminică, 07 martie 2021

O buzoiancă i-a cucerit inima Primei Doamne a SUA, Jill Biden

În vârstă de 69 de ani, Jill Biden este noua primă doamnă a SUA, după ce soțul său, Joe Biden, a câștigat alegerile în fața controversatului Donald Trump. Soția celui mai puter­nic om al planetei avea să fie impresionată de o buzoiancă în urmă șase ani, când a vizitat România alături de soțul ei.

În 2014, Jill Biden a vizi­tat România, alături de soțul său, pe vremea când acesta era vicepreședinte al SUA. Programul vizitei a cuprins și Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din București, unde Jill Biden, care era însoțită de Maria Băsescu, s-a declarat fascinată de țara noastră și de tradiții: „Această vizită îmi va rămâne în inimă”, avea să mărturisească aceasta ulterior.

Acolo, la Muzeul Satului, a fost întâmpinată de regretata Adela Petre, buzoianca distinsă de UNES­CO cu titlul de „Tezaur Uman Viu”, datorită țesă­turilor ei speciale în păr de capră. Pe atunci, Adela Petre, care a încetat din viață în 2019, avea 85 de ani.

„Nu își mai lua ochii de la mine… Am vrut să îi spun să nu mă deoache”

„Doamna Biden m-a întrebat de când lucrez și dacă tradiția asta a preluat-o și altcineva din familie.

I-am spus că deja am ajuns la a patra generație de țesători, odată ce nepoțica mea de șase ani a început să lucreze la gherghef și că predau acest meșteșug la Școala Populară de Arte. Mi s-a părut o doamnă foarte sensibilă. M-a îmbră­țișat și m-a sărutat. Nu își mai lua ochii de la mine… Am vrut să îi spun să nu mă deoache, că am acest prost obicei”, declara, în 2014, pentru OPINIA Adela Petre.

Pe parcursul scurtei întrevederi cu Jill Biden, buzoianca i-a mai povestit acesteia despre prezența sa la Smithsonian Folklife Festival de la Washington D.C.

Regretata Adela Petre mai spunea că se simțise foarte mândră și după cuvintele adresate de către Maria Băsescu, în 2008, la vizita făcută de, pe atunci prima doamnă a Americii Laura Bush, la Muzeul Sa­tului. Atunci soția preșe­din­telui Băsescu a vrut să îi sărute mâna buzoiencei.

„După discuția pe care am avut-o cu doamna Biden, doamna Băsescu mi-a spus: <Știam de ce v-am ales să vorbiți dumneavoastră! Pentru că știți ce să vorbiți!>. Îmi amintesc că am văzut-o pentru prima dată pe Maria Băsescu în 2008, când a venit în vizită cu doamna Bush. Nu știam cine este. A vrut să îmi sărute mâna și eu m-am opus. Am întrebat atunci cine este și mi s-a spus că este soția președintelui Băsescu. Foarte ­emoțio­nată, doamna mi-a spus atunci: <Nici nu știți cât ați ridicat prestigiul acestei întâl­niri!>”, a mai declarat Adela Petre.

Cine este prima doamnă a Americii, Jill Biden

Jill Tracy Biden (pe numele de fată Jacobs) s-a născut la 3 iunie 1951, în Hammonton, statul New Jersey, dar a copilărit în Willow Grove, în Pennsylvania (statul care i-a adus de altfel victoria în alegeri soțului ei). Este cea mai mare dintre cele cinci surori ale familiei.

Jill Biden este profesoară de engleză și a declarat că nu va renunța la profesia ei nici după ce va deveni prima doamnă. „Predarea nu este ceea ce fac. Este cine sunt”, a scris Jill Biden pe Twitter în august.

Jill Biden a fost alături de soțul ei în întreaga campanie electorală. A ținut mai multe discursuri, dintre care cel mai notabil a fost cel de la Convenția Națio­nală Democrată. Jill a participat la aproape toate evenimentele din campania electorală, respectând regulile de distanțare fizică.

Are două masterate și un doctorat în Educație la Universitatea din Dela­ware, pe care l-a obținut în 2007. Mulți au criticat-o pentru că atunci când se prezintă își spune dr. Jill Biden.

După ce a absolvit Universitatea din Delaware în 1975, Jill a început să lucreze ca profesor de engleză în școlile publice locale și la un spital de psihiatrie. În același timp și-a conti­nuat studiile, în 1981 a obținut un masterat pe tema importanței lecturii la Universitatea West Ches­ter, iar în 1987 a mai terminat un al doilea maste­rat în limba engleză de la Universitatea Villanova. Între timp, avea grijă și de familia ei. Jill Biden a predat limba engleză și a lucrat ca specialist în lectură în școlile publice din Delaware, iar mai târziu s-a mutat la Liceul Tehnic din Dela­ware, unde a predat timp de 15 ani.

Soția lui Biden este familiarizată cu Casa Albă, pentru că a fost „a doua doamnă” în perioada 2009–2017, în care Joe Biden a fost vicepreședinte al SUA. Nici atunci nu a renuțat la predare și a ținut cursuri la Northern Virginia Community College.

Tatăl ei a lucrat la o bancă, iar mama a fost casnică. Tatăl avea rădăcini siciliene, numele de familie a fost Giacoppo, dar bunicul lui Jill l-a schimbat în Jacobs. Mama avea descendență engleză și scoțiană.

Jill a visat întotdeauna să aibă o carieră proprie. „Cred că e important pentru fiecare femeie să aibă banii ei și să fie indepen­dentă”,  a explicat Jill Biden într-un interviu.

A început să muncească de la 15 ani, chiar ca și chelneriță. În liceu a fost cumva o rebelă, i-a plăcut viața socială și era pusă pe glume, dar colegii spun că era o elevă bună și întotdeauna a iubit orele de engleză.

Actuala primă doamnă a SUA a mai fost căsătorită o dată. S-a căsătorit cu Bill Stevenson în februarie 1970, un fost coleg de colegiu care juca fotbal american. Cei doi s-au ­se­parat în 1974, iar în 1975 Jill l-a cunoscut pe actualul președinte al Americii.

loading...
error: Content is protected !!