Sănătate

Nutriționistul Ecaterina Zoican, despre ce trebuie să facă părinții pentru creșterea imunității copiilor la început de an școlar

Odată cu intrarea în colectivitate, dar și cu debutul toamnei,  chiar dacă au fost luate măsurile  sanitare preventive, copiii sunt expuși în continuare virozelor, răcelilor și diverselor afecțiuni respiratorii. Cu atât mai mult în acest an, din cauza măsurilor de distanțare socială și a re­gu­lilor sanitare care includ portul obligatoriu al măștii de protecție, începerea școlii poate fi un moment mai dificil decât de obicei pentru copii.

Cum fiecare părinte își dorește să aibă un copil sănătos și fericit, am întrebat specialiștii ce ar fi de folos și la îndemâna tuturor în această situație pentru ca cei mici și cei mari să meargă la școală și să se mențină sănătoși. Din explicațiile oferite de medicul primar specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice Ecaterina Zoican, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău, am înțeles că o preocupare mai mare pentru creșterea imunității copiilor în primul rând, dar și al întregii familii, printr-o alimentație echilibrată, bogată în vitamine, ar fi de mare ajutor. Asta în condițiile în care s-a vorbit, în această perioadă, de persoanele cu sistem imunitar slăbit ca fiind persoane vulnerabile în fața Covid-19.

Până acum, specialiștii au observat că, dincolo de persoanele vârstnice, sau de cele cu diferite forme de diabet, obezitatea a avut un impact major în cazul persoanelor infectate cu COVID-19. Privind lucrurile și din  această perspectivă, medicul primar Ecaterina Zoican a oferit pentru cititorii ziarului OPINIA, câteva recomandări în ceea ce privește adoptarea unui comportament sănătos în ceea ce privește alimentația și modul de viață, care să conducă la creșterea capacității organismului de a se apăra de agenții patogeni – virusuri, bacterii, paraziți și toxine.

Reporter: Ce alimente avem la dispoziție pentru creșterea imunității organismului?

Dr. Ecaterina Zoican: Mierea de albine este <un produs minune> pentru creșterea imunității. Mierea de albine ne ajută foarte mult, mai ales în perioada rece, să luptăm cu infecțiile, predo­minant infecțiile respiratorii: mierea de tei calmează tusea; și mierea de brad (de conifere) ne ajută în infecțiile respiratorii; la fel, și mierea de floarea-soarelui ajută în infecții precum bronșita. Și celelalte componente apicole pot fi utile, mai ales că propolisul este considerat un antibiotic natural. Pentru creșterea imunității nu avem însă la dispoziție doar mierea de albine. Un alt <aliment minune> putem considera că este și cătina albă. Aceasta se poate lua împreună cu mierea și are foarte multe beneficii. Cătina albă este bogată în aproape toate vitaminele și mineralele esențiale pentru organismul nostru și conține antioxidanți. Putem prepara cătina albă, pur și simplu, la macerat în miere, și să consumăm din această miere cu cătină, zilnic, pe toată perioada rece a anului, câte o linguriță, dimineața, o linguriță seara, și atunci vom beneficia de proprietățile acestor ­mi­nuni ale naturii. Amestecul se păstrează  în frigider, de obicei.

Rep: Cele mai bune produse sunt cele autohtone?

Dr. Ecaterina Zoican: Toamna este anotimpul cu multe produse bogate în ­vi­tamine și minerale și e bine să le consumăm ca să ne pregătim organismul pentru iarnă. Cele mai bune produse sunt cele crescute local. Acestea sunt cele mai sigure din punctul meu de vedere. Banalul ardei gras roșu este mai bogat în vitamina C decât citricele. De câteva ori mai bogat și, pe lângă vitamina C, mai conține și betacaroten. Aceste vitamine sunt implicate în menținerea sănătății pielii și în menținerea imunității. Usturoiul, prin conți­nutul lui de alicină,  are un  puternic efect antibiotic. Are rol dezinfectant. Trebuie să fim atenți însă să nu consumăm mai mult de 2-3 căței de usturoi pe zi, pentru că pe unele persoane poate să le deranjeze la stomac.

Spanacul este bogat în vitamina C și în betacaroten. Trebuie preparat cât mai puțin ca să își păstreze aceste proprietăți. Semințele de floarea-soarelui sunt bogate în micronutrienți, în fosfor, magneziu, vitamine, B6, vitamina E, implicate în men­ținerea sistemului nostru imunitar. Iaurtul este bogat în <bacterii bune> pentru infecții. Mig­dalele care se găsesc la noi sunt bogate în vitamina C, în vitamina E și mai au grăsimi așa-zis bune, pentru că sunt implicate în procesele metabolice, care lucrează în favoarea noastră. Putem să consumăm brocoli, care se poate consuma în stare crudă și este foarte bogat în aceste vitamine și antioxidanți, care de fapt luptă cu infecțiile și ne pregătesc organismul pentru lupta cu infecțiile.

Rep: Este indicat să ținem cure de slăbire în această perioadă?

Dr. Ecaterina Zoican: Este indicat să urmăm un mod de viață sănătos: să fim activi, dar să ne alocăm timp și pentru odihnă, să facem mișcare, să ieșim în aer liber – avem voie să ieșim în aer liber chiar și în această perioadă de pandemie -, să ne bucurăm de natură și să ne oxigenăm organismul.

 În această perioadă au un grad de risc persoanele cu diabet dezechilibrat. Dacă persoanele cu diabet își mențin glicemiile cât de cât bune, acel grad de risc este mai scăzut. Specific la persoanele obeze și chiar și la persoanele cu diabet   este faptul că se menține în organism un grad mai mare de inflamație, care creează probleme. În cazul obezității, nu este neapărat nevoie să ținem un regim strict, draconic, să ne înfometăm. Este suficient să nu mai mâncăm seara. Câți dintre noi mănâncă seara după ora 19.00? Este vorba să ne punem un pic de ordine în programul nostru. Să ne uităm la organismul nostru și  să vedem  că el suferă dacă noi nu respectăm niște reguli.

Rep:  Este bine să folosim suplimentele nutriționale?

Dr. Ecaterina Zoican:  Alimentele naturale au tot ce ne trebuie. O persoană, în mod normal, nu ar trebui să apeleze la suplimentele alimentare. Ar trebui să meargă în piață, să facă cumpărăturile de acolo și să gătească mâncarea acasă. Dacă cumpărăm produse în starea lor naturală și nu produse foarte procesate o să beneficiem și  de nutrienți.

Rep:  Ce fel de sucuri trebuie să consumăm?

Rep: Dr. Ecaterina Zoican: Sucurile fresh, chiar și acestea făcute în  casă, nu trebuie consumate în cantitate mare pentru că sucurile sunt lipsite de pulpă și de fibre.  Dacă nu consumăm fructele ca atare cu tot cu pulpă o să ne crească glicemia foarte mult. Dacă consumăm fructul, atunci glicemia și oscilațiile glicemice nu vor fi atât de mari. Altfel, apare secreția  bruscă de insulină și atunci și creșterea în greutate poate să apară. Totul ține de ce alimente consumăm.

Rep: Ceaiurile sunt recomandate?

Dr. Ecaterina Zoican: Ceaiul verde este foarte bun în antioxidanți;  la ceaiul negru acei antioxidanți se degradează în timpul procesării. și atunci ceaiul verde este pe primul loc prin conținutul acelor antioxidanți, flavo­noide, care ne ajută la întreținerea sistemului imunitar. Ceaiurile ar trebui să fie nelipsite.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker