Economic

Nuca de Buzău, valută forte în… România!

Afacerile cu nuci românești au început să devină mult mai profitabile în România decât în alte țări din Europa sau chiar Statele Unite. Astfel, agricultorii români susțin că acum piața internă oferă prețuri mai atractive pentru miezul de nucă decât era până acum câțiva ani, când exportul acestor produse era pe prim-plan.

O tonă de miez de nucă se vinde în România aproape de șase ori mai scump comparativ cu alte țări europene, și acest fapt îi încurajează pe fermieri să se orienteze mai mult către piața locală.

Nucile românești sunt cele mai bogate în antioxidanți din întreaga lume. Pe lângă savoarea și textura minunată, consumul de nuci este o alegere foarte bună din punct de vedere nutrițional la orice masă. Consumate în cantități moderate, nucile oferă protecție împotriva cancerului de sân și bolilor de inimă datorită conținutului lor bogat în antioxidanți și minerale precum potasiul, calciul, magneziul și seleniul.

Specialiștii spun că plantația de nuci este uşor de întreţinut, dar că este nevoie de răbdare, pentru că profitul apare după cinci-șase ani. Cu toate că, în trecut, exportul era o opțiune populară pentru zeci de mii de tone de nuci românești, agricultorii consideră acum mai avantajoasă vânzarea pe piața internă. Având în vedere că un hectar de livadă cu nuci poate produce până la 10 tone, acest lucru devine o afacere profitabilă, mai ales că prețul pe tonă de miez de nucă ajunge la 40.000 de lei, echivalentul a aproximativ 8.000 de euro.

La Săhăteni sunt plantate, pe o suprafață de 60 de hectare, soiuri de nuci aduse din Franța. „Până acum trei ani am reușit să exportăm în mare parte producția, nucă în coajă și miez de nucă, și ele au ajuns pe mesele din Slovacia, Georgia, Franța”, a declarat proprietara plantației de nuci din Buzău, pentru protv.ro.

Anul acesta este, însă, mai avantajos să vândă în țară. De pe un singur hectar rezultă și șapte tone de nuci în coajă, iar dacă soiul este franțuzesc, zece tone. „Este profitabil în primul rând pentru că dacă avem o tonă de miez de nucă la hectar și se vinde undeva la 40 de lei, avem 40.000 de lei. Aproximativ 10.000 de euro pe tona de nucă”,  a declarat George Lămureanu, specialist pomicultură.

În toată țara, sunt 50.000 de hectare de livezi cu nuci. Cele mai multe sunt concentrate în zonele de câmpie.

România, în topul celor mai mari producători

Producţia anuală de peste 60.000 de tone a României pune ţara noastră pe prima poziţie în topul celor mai mari producători la nivel european, înaintea Greciei, Franţei şi Spaniei, arată datele Eurostat. O parte din această producţie ia calea exporturilor, astfel că în topul celor mai mari exportatori de fructe comestibile sunt şi trei jucători care activează în sectorul nucilor, fie produc, fie doar comercializează nuci.

Cele trei companii sunt Lidya Walnuts, Zamzam International şi Transilvania Nuts, care însă nu au doar nuci în portofoliu. De exemplu, Transilvania Nuts are în portofoliu şi produse pe bază de nuci aşa cum sunt snackurile. Peste jumătate din producţia Transilvania Nuts din Alba merge la export, în mai bine de 20 de ţări.

Conform datelor furnizate de Eurostat, țara noastră rămâne cel mai mare producător de nuci din Uniunea Europeană, cu o producție ce a depășit în 2021 peste 60.000 de tone de nuci. În prezent, fermierii români dețin peste 2 milioane de arbori.

Țara noastră a devansat Franța în topul producătorilor de nuci încă din anul 2017. Majoritatea pomilor din România sunt deținuți de mici fermieri, dar datorită interesului comercial tot mai mare pentru producția de nuci, în special de când au devenit disponibile subvențiile UE pentru pomii fructiferi, culturile pe suprafețe mari s-au înmulțit.

Cultivatorii de nuci primesc plăți de sprijin regulate, dar nu există programe guvernamentale specifice pentru sprijinirea lor. Subvențiile acoperă unele costuri de plantare, sisteme de susținere, pregătirea solului, precum și asigurarea împotriva grindinei și a inundațiilor.

Finanțarea UE poate acoperi până la 50 la sută din valoarea investiției, de la 98.000 de euro la 1,03 milioane de euro, în funcție de mărimea fermei, potrivit forbes.ro.

Articole similare