Sănătate

Nu sunt teste COVID pentru a doua testare a elevilor din săptămâna 3-10 ianuarie

Elevii din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal reiau școala după vacanța de sărbători pe 3 ianuarie 2022, iar cei din învățământul preșcolar și primar reiau cursurile pe 10 ianuarie 2022.

Testarea împotriva coronavirus se reia, de asemenea, începând de săptămâna viitoare. Autoritățile au stabilit că testarea se va efectua de două ori pe săptămână, însă în acest moment nu există suficiente teste în stoc pentru cea de-a doua testare a săptămânii viitoare, scrie „Newsweek România”.

„Au fost distribuite teste pentru elevii din gimnaziu și pentru cei aflați la liceu pentru luni. Pentru a doua testare, nu. În funcție de livrări vom face și a doua testare săptămâna viitoare”, a precizat, pentru sursa citată, seceretarul de stat în Ministerul Educației Sorin Ion.

Potrivit legii, Departamentul pentru Situații de Urgență condus de Raed Arafat se ocupă de depozitarea și distribuția testelor de salivă către inspectoratele școlare. Ulterior, inspectoratele trimit aceste teste școlilor și copiilor.

Statul a lansat licitația pentru achiziția de teste de salivă pentru elevi la mijlocul lunii octombrie prin intermediul Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate. Licitația a avut loc în procedură de urgență și a fost încheiată prin negociere directă. Ministerul Educației a anunțat că are nevoie de 70 milioane de teste până la finalul semestrului la un cost de un milliard de lei. România are 2,8 milioane de elevi și preșcolari care au fost testați de două ori pe săptămână, inițial luni și joi. Ulterior, testarea a fost schimbată în zilele de marți și vineri, pentru a ține cont de disponibilitatea testelor.

O altă problemă a fost legată de calitatea testelor COVID achiziționate de instituția condusă de Arafat. Numeroase teste au ieșit fals pozitive. Testele de salivă, aplicate elevilor în școli, ies fals pozitive în proporție de 25 la sută din cauza specificității mai mici a acestora în comparație cu testele RT-PCR, dar și din cauza valorii predictive a unui test, arată Institutul Național de Sănătate Publică, într-un răspuns la solicitarea „Newsweek România”.

 

Articole similare