Actualitate

Noutate la alegerile din 9 iunie

Alegătorii vor folosi tușiere în cabinele de vot

Pentru prima oară în istoria alegerilor din România, votanții vor intra în cabinele de vot nu doar cu buletinele și ștampila, ci și cu o tușieră. Această măsură inovativă va fi implementată la alegerile din 9 iunie, unde alegătorii vor avea de votat pe cinci buletine de vot: patru pentru alegerile locale și unul pentru Parlamentul European.

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a explicat necesitatea acestei schimbări. Pentru că sunt cinci buletine de vot, există riscul ca tușul să nu mai fie vizibil după ștampilarea a două-trei buletine de vot. Prin urmare, fiecare alegător va avea la dispoziție o tușieră pentru a asigura claritatea ștampilei de vot pe toate buletinele.

În ziua alegerilor, fiecare alegător va primi cinci buletine de vot pentru următoarele: reprezentanții României în Parlamentul European, consilierii locali, consilierii județeni, primar, președintele Consiliului Județean. După primirea buletinelor, alegătorii vor intra în cabina de vot. „Pentru acest lucru, va avea la îndemână ștampila de vot și, pentru prima dată, și o tușieră pe care va putea să o utilizeze în cazul în care nu se mai vede foarte bine ștampila după ce a fost aplicată pe două, trei, patru buletine de vot”, a explicat președintele AEP.

Odată aplicată ștampila pe buletinele de vot, alegătorii vor urma procedura cunoscută:

  • vor împături buletinele de vot cu ștampila de control a secției de votare în exterior
  • vor introduce fiecare buletin în urna corespunzătoare
  • vor preda ștampila cu mențiunea „votat” președintelui secției de votare și vor putea părăsi secția.

Pentru alegătorii care nu se pot deplasa, fiecare secție de votare va fi dotată cu urnă specială sau mobilă. Acești alegători trebuie să depună o solicitare la biroul electoral local, însoțită de documente justificative. Cererile pot fi făcute inclusiv în ziua alegerilor, dar nu mai târziu de ora 14.00.

Secțiile de votare se vor deschide duminică, 9 iunie, la ora 7.00 și se vor închide la ora 22.00. În mod excepțional, dacă președintele secției de votare constată că sunt alegători care încă nu au reușit să voteze, dar sunt în secție sau afară, poate decide prelungirea votării până la ora 23.59.

 

Articole similare