Politic

Noile tarife pentru energia electrică stabilite de coaliție. Ciolacu: „Preţurile se ieftinesc, nu se scumpesc”

Liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, că la şedinţa de miercuri a coaliţiei au fost stabilite principiile privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie. El a mai spus că pragurile pentru consumatorii casnici vor rămâne la fel, de 0,68 lei/kWh şi 0,80 lei/kWh, pentru IMM-uri un leu şi va fi un preţ maximal de 1,3 lei/kWh pentru marii consumatori şi ce depăşeşte 255 kW.

„Toate aceste amendamente le vom face în Parlament săptămâna viitoare şi vom da votul final pe Ordonanţa 119 şi când va fi promulgată va intra în drepturi. O să vină o ordonanţă de urgenţă care va stabili mecanismul. Noi dorim ca acest mecanism să fie, cel puţin până în anul 2025 şi sperăm ca lucrurile să intre într-o normalitate în zona de energie”, a explicat Ciolacu.

„Aseară am stabilit toate principiile. Serviciile publice, companiile de apă, persoanele care au nevoie de aparate medicale, unde au un consum mai mare, familiile cu de la trei copii în sus, la solicitarea lor, pe declaraţie pe proprie răspundere (…) Noi dorim ca acest mecanism să fie cel puţin până în anul 2025 şi sperăm ca lucrurile să intre într-o normalitate în zona de energie. Categoric vom intra într-o zonă predictibilă. Preţurile se ieftinesc, nu se scumpesc. Tot ce a fost până acum rămâne în continuare 0,68, 0,80, 1 lei pentru IMM, pentru industria alimentară, spitale, creşte, grădiniţe. Vin şi serviciile publice, companii de apă, metrou, tramvaie, troleibuze etc, urmând să avem şi un preţ maximal. Noi îl estimăm, din calculele noastre, există o formulă care sunt ferm convins că cei care se ocupă de legislaţia secundară o vor face, noi îl estimăm la 1,3”, a afirmat Marcel Ciolacu.

El a explicat că oricum România nu atinge consumul mediu european la energie, iar Germania de exemplu are de 12 ori mai mare consumul la persoane fizice. „Cu alte cuvinte, chiar dacă este un consum peste 255, acum s-au regăsit şi facturi de 4 lei, 7 lei, 11 lei, 12 lei, vor fi un maxim de 1,3 lei. Vă dau un exemplu – pentru a menţine 0,68 pentru persoanele vulnerabile şi cu consum foarte mic, oricum avem cel mai mici consumuri din Europa, Germania are de 12 ori mai mare consumul la persoane fizice, deci cred că închidem şi capitolul cu acele economii pe care trebuie să le facă românii. Cred că nu este cazul dimpotrivă. Noi nu atingem consumul mediu european. (…) Avem importul, când e consumul pe vârf, dar avem şi exportul şi acest preţ este un preţ mediu. Nimeni nu va plăti mai mult de 1,3 fiindcă aici intervine statul şi compensează. Mai puţin se poate”, a mai precizat liderul PSD.

Ce s-a decis în coaliție

Liderii coaliţiei de guvernare au ajuns la un consens, miercuri, în ceea ce priveşte plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică.

Astfel, pragurile pentru consumatorii casnici vor rămâne neschimbate şi anume 0,68 lei/kWh şi 0,80 lei/kWh. De asemenea, tot ce depăşeşte 255 kW va fi maxim 1,3 lei/kWh. Pentru întreprinderile mici şi mijlocii, liberalii au insistat ca preţul să rămână la 1 leu/kWh, nu la 1,3 lei/kWh, cum ar fi dorit PSD. Pentru marii consumatori, liderii coaliţiei au agreat să fie 1,3 preţul, cu TVA inclus.

Articole similare