Economic

Noi exproprieri pentru Autostrada Buzău-Focșani

Guvernul a aprobat noi expropieri pentru Autostrada Buzău-Focșani. În ultima sedință a executivului a fost aprobată hotărârea referitoare la exproprierea a 884 de imobile cu o suprafață de 2,3 milioane metri pătrați aferentă gropilor de împrumut, care trebuie realizate pe traseul autostrăzii. Valoarea totală a terenurile expropriate a fost evaluată la 7,6 milioane de lei. Pe raza județului Buzău este vorba despre terenuri din localitățile Vadu Paşii, Cochirleanca, Ziduri, Râmnicelu, Valea Râmnicului și Râmnicu Sărat, respectiv localităţile Sihlea, Gugești, Milcovul, Odobeşti din judeţul Vrancea.

Documentația atașată proiectului de act normativ arată că este nevoie de această expropriere a terenurilor pentru că este insuficient material de umplutură necesar pentru realizarea autostrăzii. „În ceea ce privește terenurile care au fost supuse procedurii de expropriere prin Hotărârea Guvernului nr. 1144/2022, necesare pentru asigurarea gropilor de împrumut, ca urmare a testelor și analizelor geotehnice efectuate de către antreprenor, s-a constat și stabilit faptul că, materialul de umplutură devine insuficient din punct de vedere cantitativ. Pentru continuarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții Autostrada Buzău – Focsani, a fost emis Avizul C.T.E. nr. 5454/09.06.2023 prin care s-a aprobat Proiectul Tehnic – completare locații gropi de împrumut, ca urmare a faptului că materialul de umplutură devine insuficient din punct de vedere cantitativ, s-a stabilit corectarea suprafețelor deja expropriate”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern unde se menționează că „după finalizarea lucrărilor, terenurile expropriate pentru asigurarea gropilor de împrumut se transmit potrivit legii, la cerere, unităților administrativ-teritoriale  pe raza cărora se situează”.

Ce spune Grindeanu despre Autostrada Buzău-Focșani

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunţă că, de anul viitor, se vor da în circulaţie primele tronsoane din Autostrada Moldovei. El a adăugat că anul acesta va porni licitaţia pe tronsonul de la Paşcani la Suceava, acolo unde nu există încă un contract de execuţie a lucrării.

„Tronsoane din această autostradă vor începe să fie date în circulaţie de anul viitor. În primul rând cele două de pe Ploieşti – Buzău, primele două loturi care fac joncţiunea cu A3 Ploieşti – Bucureşti. Eu cred că, deşi termenul e 2025, la cum e progresul pe Buzău – Focşani unde sunt patru loturi, eu sunt mai mult decât optimist şi sunt 90 de kilometri acolo, că vor putea fi daţi în circulaţie anul viitor. S-a lucrat foarte bine acolo, s-a înaintat foarte mult, repet, termenul e 2025 conform contractului. Dacă se respectă acelaşi ritm de lucru va putea fi devansat acest termen”, a anunţat Sorin Grindeanu, sâmbătă, la emisiunea Insider politic de la Prima TV.

Întrebat dacă firmele lui Umbrărescu au capacitatea de a duce la bun sfârşit lucrările de infrastructură din România, Sorin Grindeanu a răspuns că pentru el nu contează compania care execută lucrările, ci ca aceasta să se încadreze în termene. „Eu nu vreau să îi iau apărarea niciunei companii. Pentru mine că e companie românească, în speţă cea care îl are ca patron pe  Umbrărescu, că e o companie străină, italiană, germană, turcă, pentru mine şi pentru colegii mei un singur criteriu există şi anume contractul pe care l-ai semnat şi de care  trebuie să te ţii şi tu ca beneficiar, adică să plăteşti şi să te ţii de toate clauzele şi  compania s-a angajat, să facă acea bucată de autostradă. Alte criterii nu există. Până acum eu nu cred că există vreun contract la care să nu fi fost dat în circulaţie acea bucată înainte de termen”, a precizat Grindeanu.

Despre UMB, Grindeanu a mai precizat că este o companie foarte bine organizată. „Aş fi bucuros să avem acelaşi ritm la toate companiile. Mai sunt şi altele, nu e singura companie care  respectă aceste termene aşa cum sunt scrise, sunt şi altele, doar că aceasta este o companie românească şi cred că e cea mai mare companie românească din acest punct de vedere, care construieşte autostrăzi şi drumuri expres. Are acum, cred, undeva la în jur de 450-460km în execuţie. Cred că e în top 5 la nivel european, având în vedere acest număr”, a mai spus ministrul Transporturilor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker