ActualitateCultură

Noaptea muzeelor și la sat

Noaptea Muzeelor este un eveniment cultural care, încet-încet, a luat amploare și care acum ajunge și la sate.

Organizatorii evenimentului la nivel național anunță faptul că o atenție specială o dau anul acesta muzeelor și colecțiilor din lumea rurală. În acest sens, ei anunță participarea la ediția din acest an care va avea loc pe 14 mai a mai multor muzee din țară care se află în mediul rural. „Salutăm aici prezența muzeelor:  Muzeul Golești (Argeș), Muzeul Memorial Slavici din Șiria (Arad), Muzeul Chihlimbarului din Colți (Buzău), Muzeul Octavian Goga (Ciucea, Cluj), Memorialul Nicolae Grigoresc din sat Pitaru (Potlogi, Dâmbovița), Moara de Hârtie din Coman (Giurgiu), Palatul Cuza din Ruginoasa (Iași), Muzeul Colectivizării din Tămășeni (Neamț), Casa Ioan Roată din Câmpuri (Vrancea), Muzeul Al. Vlahuță din Dragosloveni (Vrancea), Secția de Etnografie Petrești din Vânători (Vrancea), Muzeul Țării Vrancei din Vidra (Vrancea), Muzeul Topârceanu din Nămăești (Argeș), Casa Atelier Gabriel Popescu din Vulcana Pandele (Dâmbovița), Muzeul Satului Todirești (Iași)”, spun aceștia.

După cum se observă, Buzăul este reprezentat în această galerie a obiectivelor culturale din mediul rural de Muzeul Chihlimbarului de la Colți, unic în țară prin varietatea şi dimensiunile exponatelor de chihlimbar: este o colecţie, inaugurată o dată cu reluarea serbării folclorice Floare de Colţi şi reorganizată în 1983, 1990, 2000, 2010 și 2020. Expozițiile de bază valorifică, de asemenea, colecția de flori de mină și exponate de paleoarheologie din patrimoniul Muzeului Județean Buzău. Muzeul chihlimbarului este un obieciv unic în România, aflat într-o casă înaltă în stil tradițional ce a fost construită în 1973 pe trei niveluri.

După reabilitarea clădirii în 2019, se arată pe www.muzeubuzau.ro„muzeul s-a redeschis în august 2020, într-un nou concept expozițional, prezentând publicului colecția de chihlimbar: pepite de diferite dimensiuni, bijuterii (inele, cercei, pandantive, şiraguri de mărgele etc.), unelte de extracție și prelucrare a chihlimbarului (strung din lemn, ciocane, lămpaşe, târnăcop). Expoziția prezintă informații despre savantul Gh. Munteanu-Murgoci (1872-1925), întemeietor al școlii românești de pedologie și autorul lucrării „Zăcămintele succinului din România” (prima teză de docență în mineralogie din România)” .

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker