Politic

Nicio sesiune fără moțiune. Cum au luptat social-democrații lui Ciolacu cu guvernele Orban și Cîțu

Partidul Social Demo­crat pregătește o moțiune de cenzură pentru debutul sesiunii parlamentare, cel mai probabil după Congresele PNL și USR-PLUS, a anunțat președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu. Acesta a spus, duminică, la România TV, că va vorbi cu colegii săi pentru a decide care este cel mai bun moment pentru a depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Florin Cîțu.

„O să vorbesc cu colegii mei. Eu nu aș veni cu moțiunea să se suprapună luptei politice din interiorul PNL. Dar o vom depune atunci când va avea cele mai mari șanse să treacă. Categoric vom de­pune o moțiune de cenzură la începutul sesiunii parlamentare, nu la sfârșitul sesiunii”, a spus președintele PSD. Ciolacu crede că moțiunea de cenzură va avea cele mai mari șanse după Congresul PNL și după Congresul USR-PLUS.

Președintele PSD consideră că Florin Cîțu nu ar trebui să ocupe funcția de premier, după condam­narea din Statele Unite, și că acesta nu ar mai trebui să fie beneficiarul unor informații care reprezintă secrete de stat: ,,Noi vorbim de Guvernul României, noi vorbim de primul ministru al României (…) Atât timp cât ai avut o condamnare penală, nu mai ești îndreptățit să ai informații secrete. Legea este clară. Dacă ai fost o dată condamnat penal, nu mai ai dreptul să primești informații, chiar dacă ești reabilitat sau nereabilitat. Cum conduce un prim ­mi­nistru fără informații secrete? (…) Cine îi transmite aceste informații încalcă legea (…) Dar ce, e guvernată România? Se mai aplică legea în România?”, a adăugat Ciolacu.

Campania împotriva lui Orban…

În anul 2019, în momentul în care Liviu Dragnea se afla în fruntea partidului, PSD reușea performanța de a obține un minim istoric la alegerile europarlamentare, 22,5 la sută. A urmat apoi căderea guvernului Dăncilă și trecerea PSD în opoziție în toamna anului 2019. Cu o nouă garnitură la condu­cerea partidului, în fruntea căreia se află acum Marcel Ciolacu și cu eliminarea vechii gărzi din jurul lui Liviu Dragnea, PSD a reușit să își revină treptat în preferințele electoratului.

Aflați acum în opoziție, social-democrații au stat ,,cu capul la cutie”, așteptând greșelile noului cabinet. Ocazia ideală avea să se ivească în februarie 2020, atunci când social-demo­crații susțineau moțiunea de cenzură intitulată ,,Guvernul Orban/PNL – priva­tizarea democrației româ­nești”. Depusă la 30 ia­nua­rie 2020, moțiunea – semnată de 208 parlamentari de la PSD și UDMR – a întrunit în Parlament 261 de voturi „pentru”. Cu toate acestea, apariția pandemiei pe teritoriul României a generat un rar consens politic: PNL rămânea la guvernare pentru a gestiona epidemia, însă asta nu însemna că PSD avea să stea degeaba. Pe parcursul anului 2020, Camera De­putaților avea să voteze patru moțiuni simple, iar Senatul trei.

Pe 13 mai 2020 o moțiune simplă îl viza pe ministrul Finanțelor de la vremea res­pectivă, liberalul Florin Cîțu. Intitulată ,,<Virusul Cîțu> a infectat economia națională!”, moțiu­nea avea să fie adoptată cu 166 de voturi pentru și 94 împotrivă. Cu toate acestea, Orban avea să îl păstreze în echipa sa pe Florin Cîțu. O altă moțiune simplă adoptată avea să fie cea îndreptată împotriva ministrului ­Educației, Monica Anisie. Intitulată ,,Pas cu Pas am ajuns în colaps educațional – PNL a creat România NeEducată”, aceasta avea să fie adoptată pe 27 mai 2020, cu 172 de voturi pentru și 92 împotrivă. În data de 24 iunie, PSD reușea să mai treacă o moțiune simplă, de data aceasta împotriva ministrului Sănătății, Nelu Tătaru. Intitulată ,,Sănă­tatea românilor nu este firmă de pompe funebre”, moțiunea fusese semnată de 93 de deputați PSD. În fine, pe 14 iulie 2020 avea să vină a patra moțiune simplă adoptată de Camera Deputaților, îndreptată împotriva ­mi­nistrului Dezvoltării, Ion Ștefan, inițiată de 77 de deputați PSD și intitulată ,,Guvernul PNL după Grindă se cunoaște”.

Senatul a fost și el activ în 2020, adoptând trei moțiuni simple. Prima, intitulată „Lenea, minciuna și incompetența ministrului Oros”, a venit pe 18 mai și l-a vizat pe ministrul Agriculturii. A doua, venită pe 26 mai, intitulată „Demo­crația românească în derivă, cu Vela ruptă, în timp de pandemie”, l-a vizat pe ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela. În fine, ultima moțiune simplă a Senatului a venit pe 9 iunie 2020. Intitulată „Opriți-o pe «Doamna în negru» de la Ministerul Șomajului și Prăbușirii Sociale”, aceasta a vizat-o pe ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

… și împotriva lui Cîțu

Nici Guvernul Cîțu nu a fost ferit de atacurile PSD. Social-democrații au continuat tactica moțiunilor simple, la care s-a adăugat și o moțiune de cenzură împotriva executivului. Pe 10 februarie 2021, o mo­țiune simplă intitulată ,,Incompetența și lipsa de asumare UCID! Vlad Voi­cu­lescu, un pericol pentru sănătatea românilor”, îl viza pe ministrul Sănătății. Moțiunea avea să pice însă cu 140 de voturi pentru și 161 împotrivă. În martie, o moțiune simplă l-a vizat din nou pe ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Intitulată ,,Agricultura Româ­niei este atacată de cel mai periculos DĂUNĂTOR: ministrul Adrian-Nechita OROS”, moțiunea avea să fie respinsă în Camera Deputaților cu 115 voturi pentru și 166 împotrivă. În aprilie a fost inițiată o nouă moțiune în Camera Deputaților de către grupul PSD. Moțiunea îl viza din nou pe ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, dar aceasta a fost retrasă ca urmare a remanierii ministrului.

La sfârșitul lunii iunie, PSD avea să depună o moțiune de cenzură împo­triva Guvernului Cîțu. Aceasta avea să pice însă după ce a fost votată de doar 201 parlamentari, față de 234, cât ar fi fost necesar pentru căderea guvernului.

În martie 2021, senatorii PSD au depus și ei o moțiune de cenzură împo­triva ministrului Econo­miei, Claudiu Năsui, care avea să pice însă cu 55 de voturi ,,pentru”, 72 ,,împo­trivă” și o abținere. În fine, grupul PSD din Camera Deputaților a mai depus o moțiune împotriva ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, în luna iunie. Moțiunea, intitulată ,,Cristian Ghinea, de la zero la abis”, avea să pice cu 143 de voturi ,,pentru” și 171 de voturi ,,împotrivă”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker