marți, 24 noiembrie 2020

Nereguli cu duiumul sesizate de specialiştii Direcţiei Sanitar-Veterinare în unităţile de alimentaţie publică

• Amenzile au fost date „cu milă“

Igiena lasă de dorit în multe dintre unităţile de alimentaţie din judeţ. Nici la capitolul etichetare a produselor nu stau mai bine. Din neglijenţă sau cu intenţie, sunt destui comercianţi care preferă mai degrabă să plătească o amendă decât să se asigure că marfa pe care o vând nu pune în pericol sănătatea consumatorilor.

În perioada 4-31 decembrie 2017, medicii Direcţiei Sanitar-Veterinare au efectuat 264 controale la unităţile care procesează şi comercializează produse de origine animală şi sau non-animală. În urma controalelor au fost constatate încălăcări ale legislaţei sanitiar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, fiind aplicate un număr de 36 avertismente conform OUG2/2001 şi 21 amenzi contravenţionale conform HG 984/2005, în valoare totală de 18.600 lei. ,,Printre neconformităţile identificate în cadrul acestor acţiuni se numără: neîntreţinerea spaţiilor de lucru, lipsa elementelor de identificare şi etichetarea necorespunzătoare, depozitare anecorespunză­toare a produselor alimentare, manipularea produselor alimentare cu încălcarea regulilor de igienă, neasigurarea monitorizării permanente a parametrului temperatură la nivelul mijloacelor frigorifice, neasigurarea elementelor structurale pereţi, plafoane, neelaborarea de bune practici de igienă”, a precizat reprezentantul DSV Buzău, Marijan Milea.

În perioada 11 noiembrie -31 decembrie 2017, Direcţia Sanitar Veterinară a avut o activitate bogată în ceea ce priveşte controalele efectuate în târguri, cu preponderenţă avându-se în vedere, dat fiind specificul perioadei,  şi verificări la unităţile de alimentaţie publică care au organizat mese festive cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Controalele în târguri au urmărit respectarea normelor de transport şi comercializare.În cele 76 de controale efectuate în târguri au fost constatate, potrivit raportului înaintat de această instituţie Prefecturii,  încălcări ale ­legis­laţiei sanitare veterinare, fiind aplicate 30 avertismente conform OG 2/2001, şi 35 amenzi în cuantum de 22440 lei.

Întrucât numărul sancţiunilor aplicate de inspectorii DSV  este mult mai mic decât cel al avertismentelor, prefectul judeţului, Carmen Ichim, a dorit să ştie care au fost problemele mai grave care au fost descoperite  în controalele efectuate, şi care a fost caracteristica generală a neconformităţilor sesizate. Reprezentantul DSV Buzău a concluzionat, pentru cei prezenţi la şedinţa Colegiului Prefectural, că agenţii economici din alimentaţie au probleme de igienă care se referă în mare parte la neîntreţinerea spaţiilor şi manipularea necorespunzătoare a produselor. ,,Aţi avut un număr de 36 de avertismente şi mai puţine amenzi“, a făcut remarca prefectul judeţului. Au fost ,,în general reguli de igienă şi neetichetarea produselor;  aici au fost amenzile, iar celelalte au fost cu avertismente şi au fost neconformităţi care s-au remediat pe loc”, a răspus reprezentantul DSV Buzău, care este convins că ,,E bine cum era înainte: coordonare şi după aceea sanţionare”. De aceea, el porneşte de la premisa potrivit căreia ,,Nu este cazul ca tot timpul să amendăm”, idee pe care a şi exprimat-o în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.

loading...
error: Content is protected !!