Sănătate

Nas infundat copii – cauze si remedii

Cand vorbim de nas infundat copii multi parinti incep sa se ingrijoreze si se grabesc la medic pentru un tratament.

Este adevarat ca un nas infundat bebelusi creeaza un disconfort pentru cei mici si trebuie ameliorat cat mai repede. Copiii nu pot respira bine cand au nasul infundat si devin irascibili, tocmai de aceea ti-am pregatit in acest articol cauzele si remediile ca sa poti actiona rapid.

Cauzele aparitiei unui nas infundat la copii

Inainte de toate, trebuie sa stii ca nasul infundat la copii, de regula, este un simptom pentru mai multe afectiuni. Indiferent ca bebelusul tau are secretii nazale sau nu, acesta va respira greu si poate intra in contact cu alte boli respiratorii.

Principalele cauze:

  • Alergiile: acestea sunt cele mai frecvente cauze ale nasului infundat la copii. Pe langa ca are nasul infundat, copilul tau poate stranuta des si poate avea mancarimi la nivelul nasului, gurii, ochilor.
  • Infectiile: acestea pot fi virale sau bacteriene. Daca cel mic are o infectie, poate sa aiba si simptome precum nas infundat, febra, durere in gat si o stare generala precara.
  • Polipii: acestia afecteaza cel mai adesea copiii mici si apar ca rezultat al unei inflamatii cronice a mucoasei nazale si sinusale.
  • Gripa sau raceala: aceste boli respiratorii sunt cauzate de virusi diferiti. Atunci cand micutul tau este gripat sau racit, cel mai probabil se va confrunta cu tuse, febra, nas infundat sau frisoane. Daca cel mic are varsta sub 3 luni, du-l de urgenta la medic.
  • Corpi straini inhalati: de cele mai multe ori, copiii nesupravegheati isi pot introduce corpi straini intranazali. Daca vezi ca cel mic are nasul infundat si nu prezinta mucozitati, e posibil sa fi inhalat mici bucatele de jucarii, piese sau bilute. Ai mare grija la aceste obiecte mici si tine-le departe de bebelus.

Cand situatia devine ingrijoratoare pentru copil?

Congestia nasului in cazul copiilor ar trebui sa te ingrijoreze si sa mergi imediat la medic in urmatoarele situatii:

  • Copilul are dificultati mari de respiratie
  • Copilul se sufoca sau tuseste in timp ce mananca
  • Culoarea pielii copilului devine vinetie sau galbuie
  • Copilul nu are energie si este lipsit de vlaga
  • Copilul face febra peste 38 grade Celsius
  • Copilul se plange de durere la nivelul urechilor
  • Copilul are respiratie urat mirositoare.

Remedii pentru nasul infundat la copii

Inainte de a ajunge in punctul in care medicul iti prescrie un tratament medicamentos, dupa caz, ai la dispozitie cateva remedii alternative pentru nasul infundat, care nu pun in pericol sanatatea copilului. Iata cateva dintre aceste metode:

    • Curatarea nasului cu o solutie hipertonica sterila de apa de mare. Solutia hipertonica are o concentratie de sare mai mare decat cea prezenta in corpurile noastre (salinitate 2%) si permite eliminarea apei din mucoasa nazala in exterior, astfel decongestioneaza nasul copilului. Tonimer lab Hypertonic Baby Spray este un spray nazal, solutie hipertonica sterila de apa de mare, cu rol in fluidificarea mucusului si favorizeaza decongestionarea cailor nazale, usurand respiratia. Este ideal pentru bebelusi si copii din prima zi de viata si foarte util in caz de raceli, rinite alergice, sinuzite si rinosinuzite.
  • Umidificarea aerului. Aceasta simpla metoda este esentiala pentru bebelusii si copiii cu nas infundat. Pentru a regla umiditatea in incaperea in care sta cel mic foloseste un umidificator. Acesta are rolul de a imprastia in aer microparticule de apa care sa readuca umiditatea la un nivel confortabil. De asemenea, nu uita sa aerisesti spatiul in care acesta petrece cel mai mult timp.
  • Ajustarea pozitiei de somn. In timpul somnului, ridica-i capul copilului ca sa respire mai usor. Metoda este buna in cazul nasului infundat fara secretii nazale si presupune sa asezi un prosopel, in cazul bebelusilor, sau o pernuta, in cazul copiilor mai mari de 1 an, sub cearsaf, sub capul celui mic.
  • Hidratare, hidratare si iar hidratare. Lichidele suficiente ajuta la drenarea mucusului, iar mucoasa ramane hidratata si toxinele sunt eliminate mai rapid din corp. Hidrateaza copilul corespunzator cu apa plata sau ceai natural.

Asadar, nasul se infunda din multe cauze si nu trebuie sa te ingrijorezi de fiecare data cand se intampla. In cazul celor mici, acest lucru este aproape inevitabil, de aceea tine cont de aceste remedii si ajuta-ti copilul sa respire mai usor. Cand situatia se agraveaza, mergi de urgenta la medic.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker