Actualitate

Muzica lăutărească care cucerește Opera din Paris, în târgul Drăgaica

Va fi o seară altfel în Drăgaică.  Va fi o seară cu muzică lăutărească care a cucerit mapamondul.  Ea va ajunge  cu siguranță și  la sufletele buzoienilor. Este o seară de poveste pentru că pe scenă vor urca niște muzicanți, omeni simpli din Clejani, care  şi-au luat instrumentele şi s-au urcat cu ele pe marile scene ale lumii, de la Opera din Paris până la Carnegie Hall-ul din New York. Au apărut în filme, au fost subiect de documentar, le-au cântat actorilor de la Hollywood, au câştigat premii internaţionale şi au fost prezentaţi în publicaţiile occidentale ca nişte instrumentişti inegalabili. Și acum, la fel de simpli, vor cânta și pentru buzoieni.

Cei cei care vor încinge scena în această seară, lăurarii Tarafulului de Caliu, căci despre ei este vorba, au cucerit lumea cu muzica lor o tradiţie pe care au moştenit-o din tată în fiu. Taraf de Caliu reunește legende ale muzicii țigănești precum violonistul Gheorghe Caliu Anghel, acordeonistul Marius Manole și țambalonistul Ionică Tănase. Ultima generație de lăutari, acești muzicieni romi împărtășesc o incredibilă muzică populară țigănească distilată de-a lungul mai multor secole. Lăutarii din Clejani, membri fondatori ai Taraf de Haidouks, sunt ultimii păstrători ai unei muzici populare de tradiție orală, din sudul României. Din 1991, anul când muzica lor a început să cucerească Europa de Vest, până în prezent, muzicienii din Taraf de Caliu au concertat aproape în toate continentele lumii, în metropole precum Tokyo, Singapore, Paris, New York, Los Angeles, Istanbul si Londra. Printre fanii lor declarați se numără Yehudi Menuhin, Kronos Quartet (cu care au cântat și înregistrat), actorul Johnny Depp, alături de care au apărut în filmul „The Man Who Cried”) și Yohji Yamamoto, renumitul designer de modă. În anul 2002, muzicienii au primit premiul BBC World Music pentru cel mai bun grup din Europa şi Orientul Mijlociu.

Pe scena din Drăgaică vor mai urca în seara aceasta și artiști buzoieni. Astfel, vor mai petrece în seara aceasta împreună cu buzoienii un grup instrumente populare, Mihai Moglan, Alexia Tarcoci, Denisa Trofin, Next Play și, așa cum spuneam,  Taraf de Caliu.

Articole similare