CulturăEducație

Muzeul Mobil al Muzeului Județean Buzău a împlinit trei ani

S-au împlinit trei ani de când Muzeul Județean Buzău a implementat un proiect cultural-educativ unic în România și anume MuseumBus-ul sau Muzeul Mobil. Proiectarea, strategia și activitatea administrativă a proiectului a început încă din primele luni ale anului 2018.

„Acum 3 ani nu știam că va urma pandemia care avea să conducă la suspendarea cursurilor, la școala online și la suspendarea activităților cu publicul ale muzeului, dar totuși am mers înainte. Astăzi proiectul nostru ajunge la raport și își prezintă rezultatele:  3.746 km, 38 de comune din județul Buzău, 52 de unități de învățământ preșcolar, gimnazial și liceal din județul Buzău,  6.921 de beneficiari direcți, peste 95% elevi și cinci invitații la diferite manifestări culturale din județ și din țară”, spun reprezentanții instituției buzoiene de cultură.

MuseumBus-ul a mai fost în tot acest timp dat de exemplu de bună practică muzeală în diferite suporturi de curs la instituții de profil, la sesiuni și alte reuniuni științifice din țară și din străinătate.

„Astăzi MuseumBus-ul este indisolubil legat de numele colegului nostru, muzeograful Daniel Drâmbu, cel care îl deservește în toate deplasările din județ și din afara județului. El este cel care are bucuria de a fi întâmpinat de grupurile de elevi din zonele rurale ale județului Buzău, de a le povesti despre ”Cloșca cu puii de aur”, despre Dumitru Dan – primul globbe trotter român, despre comorile arheologice ale Buzăului și despre istoria noastră. El este cel care îi introduce pe copiii satelor buzoiene, foarte mulți dintre ei pentru prima dată în viața lor, în lumea Muzeului Județean Buzău. Încântarea lui atunci când se întoarce din deplasări este molipsitoare și doza de energie pe care o ia de la elevi ne-o împărtășește de fiecare dată”, spune conducerea muzeului.

Ce este Museum Bus

Museum Bus este un muzeu într-un microbuz care respectă normele de etalare, utilizează elemente de muzeotehnică și folosește metodologia de expunere muzeală; conține vitrine, materiale complementare, iluminat dedicat, suport pentru redare foto-video și audio; este deservit de un muzeograf. Obiectele expuse în vitrine, panourile explicative, fotografiile și filmele de prezentare ilustrează aspecte din secțiile Arheologie, Istorie, Artă, din colecțiile speciale „Dumitru Dan – primul globe-trotter român” şi „Colecţia de Telefoane a Muzeului Județean Buzău”, cea mai mare de acest fel din țara noastră. De asemenea, vizitatorii află informații relevante despre cele mai importante șantiere arheologice din județul Buzău și descoperă ce înseamnă munca de cercetare a arheologului.

Pe teritoriul județului Buzău sunt aproape 300 de unități școlare în mediul rural, cu mai multe mii de elevi. Din foarte multe motive majoritatea acestora nu a reușit până acum să viziteze colecțiile muzeului nostru, ori să ajungă la vreunul dintre sediile externe ale instituției. Museum Bus-ul a fost creat tocmai pentru a duce mesajul cultural și științific al muzeului în toate aceste unități de învățământ.

Cine poate vizita Museum Bus-ul

Pentru fiecare deplasare muzeul nostru asigură transportul gratuit al acestei colecții mobile. Microbuzul muzeu este însoțit de un muzeograf, un membru al personalului auxiliar și, evident, un conducător auto. Obiectele, vitrinele și echipamentele sunt montate pe pozițiile de vizitare la fața locului de către personalul nostru.

Fiind un proiect dedicat elevilor din mediul rural, este necesar ca unitatea școlară să ne sune, ori să ne scrie pe e-mail, sau să ne lase un mesaj pe pagina de Facebook a muzeului, în care să ni se comunice ziua dorită și numărul de elevi care participă la activitate. De asemenea, putem fi solicitați și de către reprezentanții UAT-urilor de pe teritoriul județului Buzău.

În primul rând, precizăm faptul că Museum Bus-ul Muzeului Județean Buzău se vizitează gratuit, fiind un proiect finanțat integral de către Consiliul Județean Buzău. Vizita va fi organizată în funcție de numărul de elevi și cadre didactice, putând participa și alți membri ai comunității. Pentru monitorizarea activității, toți cei care vizitează Muzeul Mobil vor primi, la intrare, un bilet gratuit.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker