Sănătate

,,Municipalul’’ râmnicean la un pas să redevină ,,spital – Covid’’

După ce spitalul de la Nehoiu a fost declarat oficial unitate suport Covid-19, autoritățile buzoiene au decis că este nevoie și ca Spitalul Municipal Râmnicu Sărat să preia din nou pacienți infectați cu coronavirus, având în vedere că numărul cazurilor este în creștere și în județul Buzău. Această măsură nu este însă una pe termen lung, ci este valabilă doar pe perioada cât este în vigoare ordinul care suspendă pentru  o perioadă de 30 de zile internările pentru alte categorii de bolnavi.

,,Nu se dorește să transformăm Spitalul Râmnic în spital exclusiv Covid, ci doar pentru o perioadă de 30 de zile, în baza ordinului dat de Departamentul pentru Situații de Urgență din 4 octombrie 2021, care spune că managerii unităților sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații medicale care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate. Conform acestui ordin, niciun spital non-Covid nu mai poate face internări. Deci, nici la Spitalul Râmnicu Sărat, pentru că nu are Unitate de Primiri Urgențe, nu se mai pot face internări până pe 4 noiembrie. Nu dorim decât ca în această perioadă  Râmnicu Sărat să se transforme în exclusiv Covid, pentru a ieși din situația în care ne aflăm”, a declarat subprefectul Viorel Holban.

De asemenea, acesta spune că respectiva măsură era necesară pentru a crea cât mai multe locuri pacienților care se infectează cu virusul Sars-Cov-2. Spitalul din Nehoiu a fost declarat suport Covid, dar acesta nu va prelua pacienții care sunt într-o stare gravă, ci doar pe cei cu forme ușoare spre medii.

Decizia de a transforma Spitalul Municipal Râmnicu Sărat în unitate suport Covid-19 nu este una oficială, pentru că se așteaptă aprobarea de la autoritățile locale râmnicene care, pe moment nu agreează ideea. În cazul în care spitalul din Râmnic va prelua din nou pacienții Covid-19, râmnicenilor le va rămâne disponibil ambulatoriul spitalului.

,,Vreau să vă amintesc că s-a dat ordin pentru Nehoiu, pe 45 de paturi, am convenit împreună cu managerii spitalelor Râmnic și Buzău să ducem acolo, întrucât nu există oxigen, să ducem acolo doar cazurile ușoare. Vreau să vă spun că nu există la ora aceasta în județ cazuri ușoare și atunci cele 45 de paturi așteaptă pacienți, dar nu avem ce pacienți duce. Deci, nu ne dorim să facem spitalul de la Râmnicu Sărat din nou suport Covid în totalitate, ci doar pentru această perioadă, pentru că  datorită acestui ordin nu mai pot face internări  și ar ajuta situației în care ne aflăm, pentru că dacă sunați la Spitalul Județean nu mai sunt locuri. Putem să ajutăm în situația în care ne aflăm până pe 4 noiembrie, însă din 4 noiembrie se revine la cele două circuite. Eu îmi doresc de pe 4 noiembrie să nu se mai întâmple, să nu se prelungească ordinul, pentru că, vă dați seama, bolnavii cronici unde vor merge? ”, a mai spus Holban.

Situația sanitară la nivel național este alarmantă, dat fiind că este pentru prima dată de la începutul pandemiei de Covid-19 când în România nu mai sunt locuri libere la Terapie Intensivă.

Articole similare