Politic

Mocanu, gata-gata să scape de încă un dosar penal

Proaspătul președinte al organizației județene a Partidului Național Liberal, fostul deputat Adrian Mocanu, este pe punctul de a scăpa de dosarul penal în care, alături de încă doi tovarăși politici, este acuzat de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, după ce a încercat, fără succes, să invalideze mandatului unui consilier local din Râmnicu Sărat, ales în anul 2020 pe listele Partidului Mișcarea Populară, formațiune la conducerea căreia se afla atunci.

Florentin Pascu

„În urma unei solicitări de informare cu privire la stadiul dosarului penal în cadrul căruia sunt persoană vătămată, pe 15 ianuarie 2024, Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat mi-a comunicat faptul că dosarul a fost trimis de organul de cercetare penală către Parchet cu propunere de clasare. Cu alte cuvinte, după trei ani și jumătate de la data săvârșirii faptelor, după ce o instanță a desființat soluția de clasare dată inițial de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, după foarte multe audieri și trei ordonanțe de extindere a urmăririi penale în persoană față de trei suspecți sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare și complicitate, se pregătește o nouă soluție de clasare care să-i facă scăpați pe cei care au pus la cale invalidarea mandatului meu de consilier local”, ne-a declarat consilierul local râmnicean Florentin Pascu. El acuză o imixtiune politică în acest caz: „Asta se întâmplă când PNL-ul are miniștri la Justiție și Interne. În 2020, când un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dat prima soluție de clasare, Predoiu era Ministrul Justiției, iar șefa Secției Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul PÎCCJ era abia numită de acesta și a menținut soluția de clasare. Acum, Predoiu este Ministrul de Interne și organul de cercetare penală din cadrul Poliției Municipiului Râmnicu Sărat trimite dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat cu o nouă propunere de clasare. Ministrul Justiției este tot PNL, Alina Gorghiu, dar în realitate, în spate este același Predoiu și aceeași clică PNL”, ne-a mai spus Pascu.

Reamintim că, de mai bine de trei ani, un dosar penal întocmit pe numele fostului deputat PMP Adrian Mocanu, acum proaspăt președinte al organizației județene a Partidului Național Liberal, se plimbă printre instanțe și parchete, fără ca cineva măcar să dea impresia că ar avea interesul să îl soluționeze. Este vorba depre o ispravă a conducerii organizației județene a Partidului Mișcarea Populară, care, imediat după alegerile locale din septembrie 2020, a intenționat să excludă din partid și să elimine din deliberativul municipiului Rm. Sărat un consilier local proaspăt ales.

Florentin Pascu a fost acuzat de structura de conducere județeană a PMP de neimplicare în campania electorală, drept pentru care a fost exclus din partid. A doua zi, pe adresa Consiliului Local Rm. Sărat a fost trimisă o adresă prin care conducerea organizației județene a Partidului Mișcarea Populară aducea la cunoștința deliberativului excluderea din partid a consilierului nou-ales și cerea invalidarea mandatului acestuia. Totul fără să se specifice că hotărârea de excludere nu era definitivă, atât timp cât Pascu nici măcar nu a avut timp să exercite vreuna dintre căile de atac – în interiorul partidului și în Justiție – prevăzute de statutul PMP și în legislația care reglementează funcționarea partidelor politice.

Consilierul nedreptățit a formulat o plângere penală împotriva lui Adrian Mocanu, la acea dată deputat, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Care, așa cum a procedat în cazul accidentului de circulație provocat de Mocanu, a clasat cauza. Pascu a contestat decizia, iar dosarul a părăsit Parchetul General, care și-a declinat competența în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, dat fiind că la alegerile parlamentare din iarna aceluiași an, Mocanu a rămas fără „coledzi”.

De la Parchetul Local dosarul ajunge la Judecătoria Buzău, care desființează soluțiile de clasare ale Parchetului General și trimite cauza spre cercetare înapoi la procuror. Mai mult, ancheta ulterioară îndulcește încadrarea juridcă a infracțiunilor de care este acuzat Mocanu – fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals – și îl transformă pe acesta din făptuitor în complice. În rolul de instigator apare consilierul local Raul Florescu, care conducea organizația râmniceană a PMP, iar în cel de făptuitor, un țap ispășitor, unul dintre oamenii de casă ai familiei Mocanu, Rica Rădulescu.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker