miercuri, 12 august 2020

Ministrul Tabără, la raport cu “coplata pentru desecare”

Deputatul Valeriu Alecu spune că mai mulţi membri ai comisiei parlamentare de resort sunt contra hotărârii de guvern respective

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, va fi invitat, săptămâna viitoare, la comisia de resort a Camerei inferioare a Parlamentului, pentru discuţii pe marginea hotărârii de guvern care introduce, începând cu data de 31 mai, coplata serviciilor de desecare, de combaterea eroziunii solului şi apărare împotriva inundaţiilor, ne-a declarat, ieri, deputatul democrat-liberal Valeriu Alecu. Hotărârea în cauză a fost luată după ce mai mulţi deputaţi  – ai puterii şi din opoziţie – s-au declarat, unii chiar public, nemulţumiţi de prevederile respectivei legi. Deputatul social-democrat Marian Ghiveciu, membru al comisiei, declara, la sfârşitul săptămânii trecute, că respectiva hotărâre nu urmăreşte altceva decât completarea puşculiţei electorale a Partidului Democrat Liberal, în timp de deputatul pedelist Valeriu Alecu aprecia că „trebuie să se renunţe la anumite prevederi, dacă nu cumva la întreaga hotărâre”.

Reamintim că proprietarii de terenuri sunt obligaţi ca, începând din luna iunie, să asigure coplata pentru desecare, combaterea eroziunii solului şi apărare împotriva inundaţiilor, potrivit unei hotărâri de guvern emise pe 22 martie. Mai mult, un ordin intern, emis de Ministerul Agriculturii la data de 11 aprilie, prevede ca din 31 mai, lucrările de întreţinere şi reparaţii funciare nu se vor mai executa decât pe terenurile unde ţăranii au încheiat contracte de prestări servicii cu statul. Specialiştii în domeniu susţin că această măsură va crea un adevărat haos în activitatea Administraţiei Naţionale “Îmbunătăţiri Funciare” şi va bloca programele naţionale de prevenire şi combatere a dezastrelor naturale generate de inundaţii şi alunecări de teren. În schimb, reprezentanţii ministerului susţin că au ajuns la fundul sacului şi nu-şi mai permit să plătească pentru evitarea dezastrelor naturale.
 

 

loading...
error: Content is protected !!