Politic

Ministrul Predoiu, demersuri pentru recuperarea condamnaților fugiți în Italia

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit, vineri, cu ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni. Cei doi au discutat despre procedurile de extrădare, cu accent pe situațiile lui Darius Vâlcov și Ionel Arsene.

„Fără a prejudicia cu nimic independența Justiției din România și Italia, ministrul Justiției a subliniat interesul bilateral și european pentru aplicarea riguroasă a Deciziei-cadru a Consiliului din 13 iunie 2002 privind mandatul european de arestare și procedurile de predare între statele membre. În context, ministrul Justiției a salutat decizia Procurorului-general italian de a cere reexaminarea cazului de extrădare privind cetățeanul român Arsene Ionel, condamnat penal definitiv, și a mulțumit ambasadorului pentru acest lucru. Cei doi oficiali au convenit asupra utilității și necesității continuării dialogului asupra subiectelor luate în discuție, inclusiv la nivel ministerial. Ministerul Justiției își exprimă interesul și speranța că autoritățile italiene îl vor localiza și aresta cât mai rapid pe cetățeanul român Vâlcov Darius, condamnat penal definitiv la închisoare cu executare de către Justiția română”, se arată într-un comunicat transmis vineri de Ministerul Justiției.

Potrivit documentului citat, Ministerul Justiției va desfășura, ca și până acum, toate competențele sale legale privind orice cetățean român condamnat penal definitiv până la aplicarea întocmai a deciziilor Justiției din România, „indiferent de cât de mult ar dura aceste proceduri”.

De altfel, a afirmat, miercurea trecută, în contextul publicării de către Comisia Europeană a Pachetului Legislativ Anticorupţie, că este contraproductivă zădărnicirea efortului de combatere a corupţiei în statele membre ale Uniunii Europene prin ignorarea principiului recunoaşterii hotărârilor definitive în materie penală în alte state. „Este cunoscut faptul că România a întâmpinat în trecut dificultăţi în unele cazuri de persoane condamnate penal în România, care au fugit de justiţie în Italia şi Grecia. Ministerul Justiţiei a activat încă din 2020 toate canalele diplomatice de care dispune în acest sens şi va menţine acest subiect inclusiv pe agenda discuţiilor bilaterale la nivelul Comisiei Europene, până la închiderea tuturor «portiţelor legale» din legislaţia europeană şi repatrierea tuturor persoanelor care se sustrag justiţiei, pentru a executa deciziile definitive ale instanţelor din România”, sublinia Predoiu.

Potrivit acestuia, „consolidarea legislaţiei anticorupţie la nivel naţional în fiecare stat membru şi astfel în întreg spectrul statal european trebuie însoţită de o bună cooperare judiciară între statele membre europene şi de respectarea ad literam a principiului recunoaşterii reciproce a hotărârilor definitive în domeniul dreptului penal (…) Sunt încă lucruri de făcut în această privinţă în alte state membre ale UE, din punctul meu de vedere. Este contraproductiv să zădărnicim efortul de combatere a corupţiei în interiorul statelor membre ale UE prin ignorarea principiului recunoaşterii hotărârilor definitive în materie penală în alte state (europene). Este cunoscut faptul că România a întâmpinat în trecut dificultăţi în unele cazuri de persoane condamnate penal în România, care au fugit de justiţie în Italia şi Grecia. Ministerul Justiţiei a activat încă din 2020 toate canalele diplomatice de care dispune în acest sens şi va menţine acest subiect inclusiv pe agenda discuţiilor bilaterale la nivelul Comisiei Europene, până la închiderea tuturor «portiţelor legale» din legislaţia europeană şi repatrierea tuturor persoanelor care se sustrag justiţiei, pentru a executa deciziile definitive ale instanţelor din România. Ştiu că este o muncă de durată, migăloasă, în care e nevoie de multă perseverenţă diplomatică şi politică, dar nu există, în optica mea, altă cale şi alt rezultat acceptabil, drept pentru care Ministerul Justiţiei va persevera în aceste demersuri până la rezolvarea problemelor”, a declarat Cătălin Predoiu imediat după publicareai de către Comisia Europeană a Pachetului Legislativ Anticorupţie.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ Ionel Arsene, dat în urmărire după ce a fost condamnat la şase ani şi opt luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, s-a predat, în martie, în Italia. Tot în Italia s-ar afla şi Darius Vâlcov, condamnat la şase ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, dar şi Dragoş Săvulescu, Mario Iorgulescu şi Alina Bica.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker