Politic

Ministrul Agriculturii dă de pământ cu „Legea porcului”

„Nu trebuie interzis şi nu se va interzice niciodată în România”

Ministrul Agriculturii Florin Barbu spune că porcul nu trebuie interzis şi nu se va interzice niciodată în România, iar ideea acordării de tichete pentru achiziţia de carne e o mare prostie, pentru că încurajează consumul de carne de porc din străinătate. Declarația ministrului se referă la un proiect al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) care prevedea condiții drastice pentru fermieri și pentru gospodari în ceea ce privește comercializarea cărnii de porc.

„Porcul nu trebuie să fie interzis în gospodărie. Nu se va interzice niciodată în România, iar cine spune că vom da tichete… E o mare prostie. Porcul se poate sacrifica, porcul se poate vinde din gospodăriile populaţiei. Noi păstrăm tradiţia şi niciodată, cât voi fi ministru al Agriculturii, nu voi interzice acest lucru!”, a declarat Florin Barbu, la un târg de produse tradiţionale organizat în Capitală.

Ministrul Agriculturii a mai spus că românii îşi pot comercializa porcii crescuţi în gospodării, atât în perioada Crăciunului, cât şi pe tot parcursul anului, cu aviz gratuit de la medicul veterinar din care să reiasă că animalul nu este bolnav. „Păstrăm tradiţiile, protejăm gospoddăria ţărănească! Românii îşi pot comercializa porcii crescuţi în gospodării, atât în perioada Crăciunului, cât şi pe tot parcursul anului, cu aviz gratuit de la medicul veterinar din care să reiasă că animalul nu este bolnav. Am explicat, din nou, la un târg de produse româneşti, la o şezătoare cu jurnaliştii, că nimeni nu va putea să interzică românilor să crească, să sacrifice şi să vândă porcul din gospodărie! Păstrăm tradiţia şi fiecare român sărbătoreşte româneşte, de Crăciun!”, a mai scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Conform normelor de aplicare la Legea 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine în România, aşa numita „Lege a porcului”, oamenii pot să îşi crească porcii în gospodăria proprie pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial, însă nu mai pot să-i şi comercializeze. Proiectul a fost amânat, după ce ministrul Agriculturii Florin Barbu i-a convocat pe reprezentaţii ANSVSA şi pe cei responsabili din domeniul zootehniei pentru a clarifica normele de aplicare la „Legea porcului”, care se află în dezbatere publică pe site-ul Autorităţii.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker