luni, 01 iunie 2020

Minim istoric al ratei şomajului la Buzău

La finele lunii octombrie, rata şomajului în judeţul Buzău atinsese 7,01 procente, ceea ce înseamnă o scădere semnificativă  faţă de începutul anului, când  statisticile AJOFM Buzău indicau o rată a şomajului de 8, 59%.  Îmbucurător este şi faptul că trendul descendent se va menţine până la finele anului, după cum susţin specialiştii AJOFM.

Evoluţie atipică

Această evoluţie este însă una atipică, cel puţin dacă ne luăm după cifrele înregistrate în perioadele similare ale anilor precedenţi, ori dacă facem o comparaţie cu poli­tica de disponibilizare a angajatorilor buzoieni în ultimile luni din an în anii anteriori.

O explicaţie ar fi faptul că angajatorii  cu activităţi sezoniere nu au mai făcut concedieri în lunile de iarnă, de teamă că nu mai au forţă de muncă pe care să o angajeze primăvară.

Cert este că, după cum spune directorul AJOFM Buzău, Ionel Tcoiu, “la începutul anului 2018 aveam aproape 15.000 persoane aflate în evidenţă şi plată, la finele lunii octombrie avem 12.138 persoane aflate în evidenţă şi plată » (…) iar « rata şomajului, pentru ultimele două ale anului, noiembrie şi decembrie, va înregistra un trend descrescător”. Asta înseamnă că rata şomajului va coborî sub 7% până la finele anului.

loading...
error: Content is protected !!