Actualitate

Mii de apeluri la Telefonul Copilului în primele zile de când este activ

La numărul unic 119, Telefonul Copilului, activ din data de 5 ianuarie, au fost înregistrate mii de apeluri, a declarat pentru News.ro consilierul de stat Mădălina Turza. Aceasta a subliniat că acest număr „nu este unul simplu”, operatorii putând afla de unde se face apelul și numărul celui care sună. De asemenea, Mădălina Turza a precizat că în cursul săptămânii viitoare vor putea fi generate și statistici.

„Există deja mii de apeluri, nu avem o statistică încă pentru că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale încă instalează platforma de colectare a datelor statistice, însă s-au putut observa mii de apeluri date simultan în cele două, trei zile, dar în special pe data de 5 ianuarie. Lumea a sunat ca să vadă cum funcţionează, cum se răspunde. Au fost situaţii în special de verificare. În cursul săptămânii viitoare, vom putea să generăm şi statistici şi să vedem ce cazuri au fost până acum”, a declarat Mădălina Turza.

Până acum nu a existat infrastructura, a precizat consilierul. „Numărul 119 este un telefon unic şi gratuit la nivel naţional pentru situaţiile de abuz, neglijare şi exploatare a copilului. Acest număr se află operaţionalizat la nivelul celor 47 de Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului care se află în toate judeţele din ţară şi la nivelul celor şase sectoare din Bucureşti. În fiecare, a fost operaţionalizat, înfiinţat un birou cu operatori call-center care funcţionează non-stop”.

Telefonul Copilului face parte din Programul Naţional de Suport pentru Copii în contextul Covid „Din grijă pentru Copii”. „În septembrie a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă privind Programul Naţional de Suport pentru Copii în contextul Covid <Din grijă pentru Copii>. Din acest program naţional fac parte o serie de măsuri pe partea de suport psiho-emoţional şi de siguranţă a lor. Una dintre primele măsuri o reprezintă operaţionalizarea numărului 119 care avea ca termen de realizare 31 decembrie 2021, ceea ce s-a şi întâmplat. Zilele trecute a fost anunţat şi începând din 5 ianuarie este activ la nivel naţional”, a declarat, pentru News.ro, Mădălina Turza, consilier de stat în Ministerul Familiei.

 

 

 

Articole similare