joi, 02 iulie 2020

Melanomul, un cancer de piele agresiv (II)

* Medicii ne recomandă tuturor, indiferent de vârstă şi sex, să verificăm „aluniţele” la dermatolog cel puţin o dată pe an, chiar şi pe cele[…]

* Medicii ne recomandă tuturor, indiferent de vârstă şi sex, să verificăm „aluniţele” la dermatolog cel puţin o dată pe an, chiar şi pe cele aparent normale, pentru a preveni riscul ca acestea să devină cancerigene

     Şansele de vindecare ale unui melanom malign, adică a celei mai periculoase forme de cancer de piele, sunt mari doar atunci când „aluniţa” este depistată şi îndepărtată în timp util. Iar pentru aceasta, se recomandă analiza periodică a formei, culorii şi evoluţiei acestor formaţiuni aparent inofensive.

     Este o formă de cancer cutanat care îşi are originea în celulele producătoare de pigment, denumite melanocite. Aceste celule devin anormale, cresc necontrolat şi invadează în mod agresiv ţesuturile din jur. Chiar dacă melanomul este mai puţin frecvent decât alte tipuri de cancer de piele, este cel mai grav.

     “Din fericire, melanomul poate fi vindecat dacă este depistat şi tratat în stadiile incipiente, când este localizat doar la nivelul pielii. În stadiile mai avansate, se poate răspândi sau metastaza pe cale hematogenă (prin sânge) sau limfatică (prin limfă) la alte organe sau la oase, în aceste cazuri fiind mai puţin probabilă vindecarea”, explică dr. Raluca Pătraşcu, medic dermatolog, cabinetul SANDERM.

         Simptomatologie   

     Cel mai important semn de alarmă pentru melanom este modificarea dimensiunii, formei sau culorii unei aluniţe sau altei tumorete cutanate, ca de exemplu semnul din naştere. Este indicat să se supravegheze modificările care apar după o perioadă de o lună,  până la 1-2 ani.

     “Medicul dermatolog este în măsură a aprecia dacă tumoreta are sau nu semnele unui melanom. Acesta este şi cel care poate solicita ca anumite leziuni, care nu au semne de evoluţie, să fie îndepărtate, în scop preventiv (este vorba despre aluniţele plasate pe locuri unde îmbrăcămintea determină traumatisme minimale dar repetate – locurile unde se sprijină cureaua, breteaua de la sutien etc)”, explică dr. Pătraşcu, menţionând că este însă riscant ca o persoană neavizată să ia decizii cu privire la modul de a acţiona asupra unui melanom.

         Tratament   

     Melanomul este curabil dacă este depistat şi tratat în stadii incipiente, când este afectat doar ţesutul cutanat. “Dacă este limitat la nivelul pielii (melanomul primar), se recurge la intervenţia chirurgicală pentru a îndepărta porţiunea de piele afectată. Dacă este subţire şi nu a invadat ţesuturile din jur, excizia poate vindeca melanomul. În stadiile mai avansate, melanomul se poate extinde sau metastaza la alte organe şi la nivelul oaselor, stadiu în care medicaţia mai poate doar întârzia un deznodământ nefericit (luni – maxim 1-2 ani)”, atrage atenţia dr. Mihai Tache, medic chirurg plastician în cadrul OPTIMED.

     Medicul arată însă că după îndepărtarea melanomului este indicată evitarea razelor solare, se recomandă folosirea unor haine protective în cazul unor activităţi în aer liber, iar o dată pe lună se face o autoexaminare a pielii. “Dacă s-a efectuat recent chimio sau radioterapie pentru forme avansate de melanom, se recomandă  tratamentul ambulator pentru a controla efectele adverse”, mai spune dr. Tache.

         Tratament chirurgical   

     Îndepărtarea chirurgicală completă (excizia) este metoda de tratament cea mai eficientă şi mai frecvent utilizată pentru tratamentul melanomului, apreciază specialiştii. “În cazul melanomului în stadiul II şi III trebuie îndepărtaţi şi ganglionii limfatici (prin limfadenectomie). Melanomul metastatic este, de asemenea, tratat prin extirparea chirurgicală a melanomului primar şi a ţesutului neoplazic al ţesutului din vecinătatea tumorii sau a ganglionilor limfatici. Cele mai utilizate procedee chirurgicale folosite în cazul melanomului sunt excizia chirurgicală (îndepărtează melanomul în întregime, împreună cu o margine de ţesut de aspect normal (margine de siguranţă) şi limfadenectomia (procedeu chirurgical prin care sunt îndepărtaţi ganglionii limfatici care sunt invadaţi de melanom)”, explică chirurgul plastician de la OPTIMED.

         Terapii specifice şi complementare   

     Medicii arată că există şi alte opţiuni de tratament, folosite pentru melanoamele care se dezvoltă în zone cu localizări rare a melanomului, ca de exemplu la nivelul ochiului, pe un deget de la mână sau de la picior, sau dedesubtul unghiei. Radioterapia poate fi utilizată în tratamentul formelor avansate de melanom sau în tratarea melanomului metastatic.

     “Alte forme de tratament, incluzând terapia cu anticorpi monoclonali sau cu vaccinuri, au fost studiate în trialuri clinice. Niciun vaccin nu este aprobat la ora actuală de către forurile internaţionale pentru a trata melanomul”, atrage însă atenţia dr. Tache.

     Suplimentar tratamentului convenţional, tratamentul adjuvant poate îmbunătăţi calitatea vieţii pacientului, ajutând la controlarea stresului şi a efectelor adverse ale tratamentului pentru melanom.

loading...
error: Content is protected !!