Sănătate

Medicii de familie din Buzău se pot implica în depistarea hepatitelor virale

Până în data de 20 august, cabinetele de medicină de familie din județul Buzău care sunt în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate sunt invitate să se afilieze campaniei de depistare a hepatitelor B/D și C, pentru activitatea de screening.

În cadrul proiectului LIVE(RO) 2 – EST, testarea pentru hepatitele virale B/D și C a devenit accesibilă, putând fi efectuată gratuit în cabinetele medicilor de familie, cu teste rapide care oferă rezultatele imediat. La finalul lunii iulie, în județele Iași, Suceava, Constanța, Bacău, Tulcea și Galați, peste 80.000 de persoane au participat deja la screening. În fiecare județ din estul României, testarea pentru hepatitele B și C este posibilă timp de câte 6 luni, implicarea în activități a medicilor de familie asigurând disponibilitatea serviciilor în zonele în care aceștia au cabinetele.

Din 20 iulie 2022, medicii de familie din județele Botoșani și Buzău se pot implica în activitățile de depistare a hepatitelor B/D și C, prin afilierea la proiectul LIVE(RO)2 – EST. Vor urma județele Brăila, Neamț, Vaslui și Vrancea. Proiectul LIVE(RO)2-EST este implementat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în parteneriat cu ARAS – Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) și cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon“ Iași.

Cabinetele de medicină de familie afiliate în proiect vor oferi servicii de depistare precoce pentru boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C persoanelor care îndeplinesc următoarele condiții: au domiciliul/reședința în județul Botoșani, au vârsta peste 18 ani, nu sunt persoane lipsite de libertate și nu fac parte din categoria persoane gravide. Minimum 60 la sută dintre persoanele care vor beneficia de aceste servicii vor fi persoane din grupuri vulnerabile.

Proiectul LIVE(RO)2 – EST, program regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare spre tratament ale pacienţilor cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C” – cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman, Axa prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Prioritatea de investiții 9.iv: Creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, Apel de proiecte: POCU/ 755/4/9 – se desfășoară în perioada 11 august 2020-29 decembrie 2023, fiind implementat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în parteneriat cu ARAS – Asociația Română Anti-SIDA și cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon“ Iași.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker