vineri, 16 aprilie 2021

Medicii de familie buzoieni, decişi să nu semneze Contractul-cadru

Termenul de două luni cu care a fost amânată intrarea în vigoare  a Contractului-cadru se apropie de final, iar medicii de familie buzoieni, asemenea colegilor lor din întreaga ţară, au rămas fermi pe poziţie şi sunt decişi să nu semneze acest document legislativ corespunzător acordării  asistenţei medicale.
Dacă amânarea până la 1 iunie a Contractului-cadru, stabilită iniţial să producă efecte de la 1 aprilie, şi-a atins scopul cel puţin pentru Ministerul Sănătăţii, care avea în vedere finalizarea înainte de acest termen a clasificării spitalelor, în baza căreia să se aloce şi fondurile pentru finanţarea acestora, aspect îndeplinit până la acest moment, pentru medicii de familie lucrurile stau diferit.

Cele aproape două luni  care s-au scurs de la termenul iniţial nu le-au dat ocazia unor dezbateri între organizaţiile reprezentative ale medicilor, CNAS şi Ministerul Sănătăţii, care să determine o serie de modificări în forma actuală a Contractului-cadru pe 2011.
“Deocamdată, avem discuţii în cadrul Societăţii şi al Patronatului Medicilor de Familie, dar nu şi cu autorităţile. Sperăm totuşi să mai avem măcar o rundă de dezbateri cu reprezentanţii ministerului, CNAS, care să înţeleagă că demersul nostru este în principal în favoarea pacienţilor şi apoi în interesul nostru, ca practicieni”, a declarat dr. Valeriu Bistriceanu, preşedintele Societăţii de Medicină de Familie Buzău.

Fără reţete compensate după 1 iunie

Nesemnarea contractului-cadru de către medicii de familie, care au primit asigurări din partea colegilor lor de alte specialităţi că nu le vor prelua atribuţiile după 1 iunie, aşa cum atenţiona Ministerul Sănătăţii, afectează totodată şi pacienţii, derutaţi de bătălia dintre autorităţi şi cadrele medicale.
Astfel, aceştia nu vor mai putea primi reţete compensate după 1 iunie, în cazul în care Contractul-cadru  nu va fi acceptat până la final de medicii de familie.
“Vom funcţiona contra-cost, vom da chitanţă pentru serviciile acordate, iar cu reţetele să rezolve cu Casa de Asigurări de Sănătate”, a subliniat dr. Valeriu Bistriceanu, adăugând că medicii de familie nu sunt  “nici contabilul şi nici poliţistul CNAS”.
Principalele nemulţumiri ale medicilor referitoare la prevederile din Contractul-cadru pe 2011 sunt cele legate de obligaţia de a asigura servicii de permanenţă, precum şi cele prin care trebuie să realizeze raportări on line în timpul programului de lucru, reducând astfel timpul acordat consultării pacienţilor.

 

loading...