Actualitate

Masacru pe un fond de vânătoare din Gura Teghii

Poliţiştii din cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, în timp ce acţionau pentru verificarea modului de organizare şi desfăşurare a unor acţiuni de vânătoare pe raza fondurilor cinegetice din zona de nord a județului Buzău, au descoperit duminică cadavrul unei cabaline ce prezenta mai multe orificii circulare penetrante, răni ce ar putea proveni în urma împușcării.

Din cercetări a rezultat că animalul era în proprietatea unui bărbat în vârstă de 32 de ani, din Prahova, deținător legal de arme și muniții de vânătoare și, în urmă cu câteva zile acesta și-ar fi sacrificat animalul pe un fond de vânătoare din Gura Teghii.

Totodată, polițiștii au mai descoperit la fața locului și alte componente de origine animală, ce păreau a proveni de la mistreț, fiind ridicate și acestea în vederea continuării cercetărilor.

Astfel, polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de uz de armă letală fără drept, braconaj şi uciderea animalelor cu intenţie fără drept, fapte prevăzute și pedepsite de art. 343 din Codul Penal, art. 42 din Legea 407/2006 a vânătorii și a protecției fondului cinegetic şi art. 25 din Legea 205/2004 privind protecţia animalelor,  urmând ca la finalizarea cercetărilor acesta să fie înaintat parchetului cu propunere legală.

POLIȚIȘTII REAMINTESC NOILE PREVEDERI LEGALE ÎN DOMENIUL PROTECȚIEI ANIMALELOR

Prin intermediul O.U.G. 175 din 2020 pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor, precum și pentru stabilirea unor măsuri organizatorice, au fost instituite noi instrumente legislative, care asigură posibilitatea instituirii de urgență a unui mecanism de protejare a animalelor aflate într-o situație de pericol. 

Prin acest act normativ, a fost reglementat ordinul de plasare a animalului în adăpost, acesta constituind un instrument administrativ conferit polițistului, în vederea înlăturării unui pericol iminent îndreptat împotriva animalelor.

Conform noilor prevederi legale, polițiștii din cadrul Poliției Române care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situație de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile.

Prin animal aflat într-o situație de pericol se înțelege animalul aflat în oricare dintre următoarele situații:

a) animal care a fost rănit sau schingiuit;

b) animal care a fost implicat în lupte între animale sau cu animale;

c) animal domestic sau animal sălbatic captiv asupra căruia a fost practicat tirul;

d) animal folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale;

e) animal domestic expus forțat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute;

 f) animal din speciile ecvidee, bovine, ovine și caprine aflat, fără supraveghere, pe căile de circulație publică.

 Polițiștii constată existența situației de pericol pe baza evaluării situației de fapt și a stării fizice a animalului care rezultă, după caz, din:

a) constatarea directă și consemnarea celor constatate într-un înscris ori înregistrarea celor constatate cu mijloace tehnice;

b) declarațiile persoanelor implicate în activitățile desfășurate cu privire la situațiile de pericol sau ale persoanelor care au asistat la activitățile respective sau au cunoștință despre desfășurarea acestora;

c) înregistrări video sau audio ori fotografii, indiferent de proveniența acestora;

d) înscrisuri, inclusiv cele de natura mesajelor sau publicărilor în mediul electronic și/sau de telefonie mobilă;

e) fișa de observație clinică întocmită de un medic veterinar.

 Ordinul de plasare a animalului în adăpost se pune în executare de îndată de către personalul care asigură prestarea serviciilor publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare în adăpost, în prezența polițistului care l-a emis.

Legislația privind protecția animalelor reglementează situația tuturor animalelor, inclusiv a celor sălbatice, consfințind o serie de drepturi și obligații atât în sarcina deținătorilor acestora, cât și în sarcina autorităților și instituțiilor statului.

Deținătorii de animale au în mod obligatoriu și responsabilități privind întreținerea și supravegherea acestora, tratamentul aplicat animalelor excluzând orice act de cruzime și violență.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker