ActualitateCultură

Mănăstirea Bradu, redeschisă după 160 de ani

Părintele Eftimie Burghiu, stareț al mănăstirii

După 160 de ani de la închiderea ei,  Mănăstirea Bradu din comuna buzoiană Tisău a fost redeschisă joi, 26 octombrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul așezământului de pe valea râului Nișcov. „Evenimentul marchează un nou început pentru viața monahală din aceste locuri, care prespune realizarea unor ample lucrări de restaurare și înfrumusețare a bisericii înconjurate de ziduri de incintă – un ansamblu ridicat în secolul al XVI-lea, pe locul unui mai vechi lăcaș sfânt, datând chiar cu două secole mai înainte”, scrie Dragoș Olteanu pe pagina arhiepiscopiabzvn.ro.

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit Antimisul de pe Sfânta Masă a bisericii, apoi a săvârșit Sfânta Liturghie de hram, împreună cu un sobor de opt ieromonahi, preoți și diaconi, din care au făcut parte: pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, arhim. Sofian Ardelean, exarhul mănăstirilor și schiturilor din Eparhie, ieromonahul Eftimie Burghiu, noul stareț al Mănăstirii Bradu, pr. Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I, pr. Aurel Boțan, protopop al Protoieriei Focșani I, pr. Valeriu-Cristian Popoviciu, directorul Serviciului Colportaj al Eparhiei, și pr. Ioan Ploscaru, paroh al Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Focșani. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, mai arată sursa citată.

La finalul slujbei a fost hirotesit întru protosinghel și instalat ca stareț părintele Eftimie Burghiu.

La slujbă au participat consilieri eparhiali și protoierei, Ciprian Olinici, secretar de stat pentru Culte, Petre-Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău, reprezentanți ai autorităților locale și un număr mare de credincioși din comuna Tisău, dar și din alte zone ale județului.

 Din istoria tumultoasă a mănăstirii

Mănăstirea-cetate Bradu  – Tisău se află pe drumul DJ 100H, în Tisău, județul Buzău. A fost construită de familia Bădeanu Mihălcescu Cândescu în anul 1634, iar mai apoi refăcută de Doamna Neaga (soția domnitorului Mihnea Turcitul), motiv pentru care este știută și sub denumirea de Mănăstirea Doamnei Neaga. Deși nu este la fel de cunoscută ca alte lăcașuri de cult din țara noastră, mănăstirea Bradu este o adevărată bijuterie arhitecturală, importantă din mai multe puncte de vedere. Aici s-a filmat unul dintre cele mai premiate filme românești, respectiv „Aferim”.

Din istoria bisericii  mai face parte și domnitorul Constantin Brâncoveanu, care s-a ascuns aici în 1703, 1708 și 1711, în vremea în care era căutat de turci. Acesta a dat poruncă să se construiască Casa Domnească în partea de vest a incintei fortificate. Deși a fost atacată în mai multe rânduri, cetatea nu a putut fi cucerită, ea fiind folosită drept refugiu și în timpul Revoluției de la 1821. Urmele atacurilor date asupra ei pot fi văzute la Muzeul Județean unde „au fost deschise” porțile Mănăstirii Bra­du, la începutul anului trecut. După o restaurare care a durat circa doi ani și jumătate, în Laboratorul de Restaurare și Conservare al Muzeului Națio­nal al Bucovinei din Suceava, porțile mănăstirii, cu o vechime de aproape 250 de ani, își dezvăluie impresionanta istorie în fața celor care trec pragul Muzeului Județean.

Aceste ultime porți masive ale  mănăstirii ortodoxe Bradu – fostă mănăstire de călugări greci, care datează dinainte de 1821,  situată în comuna Tisău, pe malul stâng al Nișcovului -, au păstrat în plăcile blindajului de metal proiectile de plumb trase de eteriști. Ele au fost recuperate de restauratori și se găsesc  în nișele special amenajate lângă porți, la Muzeul Județean.

În perioada 1872-1905, în chiliile mănăstirii a funcționat o școală de care se foloseau toți locuitorii zonei. Mănăstirea este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Buzău și este una dintre cele mai importante atracții turistice din Muntenia.

Lăcașul de zid existent și astăzi este din vremea domnitorului Radu de la Afumați (†1592), avându-l drept ctitor pe comisul Radu Cândescu, reprezentant al unei mari familii boierești locale. După secole de dăinuire, așezământul călugăresc de la Bradu a fost desființat prin legea secularizării averilor mănăstirești din 29 decembrie 1863, sfântul lăcaș devenind biserică parohială. În ședința sa de lucru din data de 18 noiembrie 2022, Permanența Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a decis reactivarea Mănăstirii Bradu, începând cu 1 decembrie 2022.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker