Actualitate

Mamografii gratuite pentru localnicele unei comune din Buzău

Proiectul ONCOFEM – „Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân” este cu finanțare europeană și se adresează femeilor din regiunile nord-est și sud-est ale României (județele Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Suceava, Galați, Brăila, Constanța, Vrancea, Tulcea și Buzău). Femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani din comuna Topliceni, care nu au mai făcut mamografii în ultimele 12 luni, pot participa, pe 27 iunie, la screening-ul pentru cancer de sân derulat de Institutul Regional de Oncologie Iași, împreună cu Fundația Enable.

Examinarea constă într-o mamografie digitală gratuită pentru femei asigurate și neasigurate, pentru care este nevoie doar de buletin în original și copie (fără trimitere sau card de sănătate). Mamografiile se vor face la Unitatea Mobilă de Screening Mamar, care este un cabinet de imagistică pe roți, dotat cu mamograf digital. Spre deosebire de mamografia analogică, cea digitală se obține mult mai repede, oferă o mai mare acuratețe a imaginilor, reducând riscul de a repeta investigația.

„În data de 27 iunie, în curtea Primăriei Topliceni se va afla Unitatea Mobilă de Screening Mamar, care este un cabinet de imagistică dotat cu mamograf digital, unde se vor efectua mamografii digitale gratuite pentru femeile din localitate”, anunță Primăria comunei Topliceni.

Pentru a beneficia de testare, femeile trebuie să îndeplinească mai multe criterii, precum: să nu aibă diagnostic confirmat de cancer mamar, să fie asimptomatice, să nu aibă antecedente sugestive pentru patologia de cancer mamar, să nu fie însărcinate sau să alăpteze, să nu fi făcut mamografie în ultimul an și să aibă domiciliul într-unul dintre județele vizate.

Se recomandă ca în timpul procedurii să nu existe urme de pudră de talc, deodorant sau loțiune în zona sânilor sau a axilelor. Acestea pot apărea pe mamografie ca pete de calciu și pot compromite calitatea imaginii. Persoanele interesate pot face programare la numărul de telefon 0761.695.367 (persoana de contact Nicoleta Miron).

Articole similare