Educație

Mai mulți profesori buzoieni de peste 60 de ani vor să renunțe la catedre de teama coronavirusului

Reprezentanții Fede­rației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLÎP) spun că există semnale potrivit cărora mai multe cadre didactice vor refuza să meargă la școală începând cu 14 septembrie, dacă nu sunt protejate.

În anul școlar 2020-2021, peste 10.000 de cadre didactice cu vârsta de peste 65 de ani și alte aproximativ 40.000 cu vârsta cuprinsă între 60 și 65 de ani trebuie să se întoarcă la catedră, conform sindicaliștilor. Prin comparație cu alte sectoare socio-profesionale, educația, susțin sindicaliștii, are cei mai mulți angajați care fac parte din categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire cu noul ­coro­navirus.

La nivelul județului Buzău, potrivit lui Ion Dobre, liderului Sindicatului Învăță­mântului Preuniversitar, sindicat afiliat la FSLÎP, mai mulți profesori cu vârste peste 60 de ani au anunțat că vor să renunțe la catedră de teamă că se vor contamina cu COVID-19.

„M-au sunat vreo 5-6, să mă întrebe dacă pot renunța”

„Și la Buzău sunt destul de mulți profesori care vor să renunțe de teamă. Numai pe mine m-au sunat vreo 5-6 profesori să mă întrebe dacă pot renunța la catedră. Este vorba despre doamne care au beneficiat de hotărârea Curții Constituționale referitoare la discriminare. Ele ceruseră să se aplice legea ca și în cazul bărbaților, adică să își poată prelungii activitatea la cerere după vârsta de pensionare. Deși li s-a aprobat această prelungire, acum m-au sunat să mă întrebe dacă pot renunța de la 1 septembrie, pentru că le este frică să nu se contamineze”, a declarat liderul SÎP Buzău.

Potrivit poziției oficiale ale FSLÎP, angajații din ­edu­cație vor intra în linia întâi ca expunere în fața virusului, iar ei nu vor purta echipamente speciale. „Un cadru didactic care va preda la mai multe clase, mai multe ore, va fi supus unui risc și mai mare de îmbolnăvire, pentru că va intra în contact cu zeci de elevi. În aceste condiții, în care numărul de elevi și cadre didactice este mai mare decât în oricare alt loc populat, fie că este loc de muncă, sau un loc deschis publicului, considerăm că se impun măsuri foarte stricte, urgente și bine implementate prin care elevii și angajații din educație să beneficeze de toate condițiile, astfel încât să nu fie expuși îmbolnăvirii cu COVID-19”, se arată în comunicatul FSLÎP.

Sindicaliștii din educație mai spun că autoritățile au obligația să asigure tuturor participanților la actul educațional măști, dezinfectant, săpun și toalete funcționale, pe parcursul fiecărei zile de școală.

 

2 Comentarii

  1. Nu toți obțin note incalificabile. Unii se roagă să prindă post cu note mari și nu au ce. La fel cum nu toți cei care rămân la catedră după vârsta pensionării sunt dascăli excelenți.

  2. Acest virus poate fi catalogat ca un agent al reformării învățământului românesc. Problema cea mai gravă este că profesorii tineri care susțin examene de promovare în carieră obțin note incalificabile. Ce punem în locul profesorilor pensionari sau în această fază? Nu ne rămâne decât să le mulțumim pentru efortul depus până acum în educarea unor generații întregi.
    Totodată, orice rău este spre bine. Totul este să ai viziunea binelui.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker