Una dintre cele mai complexe reţele de trafic de droguri uşoare identificată în Buzău de poliţişti şi procurori de la Crimă Organizată, responsabilă, se pare, pentru decesul unui tânăr de 18 ani, şi care a trimis în spital mulţi alţi consumatori, a fost trimisă în judecată, procesul urmând să se desfăşoare la Tribunalul Buzău.

Între timp, cinci dintre cei şase reţinuţi în acest dosar la începutul lunii februarie se află în arest preventiv, iar o tânără este în arest la domiciliu. Alături de aceştia, procurorii DIICOT Buzău au trimis în judecată alte patru persoane acuzate de constituire a unui grup infracţional. Astfel, după alte două luni de cercetări, oamenii legii au extins  grupul inculpaţilor la zece persoane, iar alte 15 au calitate de martori. Percheziţiile făcute în data de 4 februarie în 12 locuri din Buzău şi în alte trei din Galaţi au fost răspunsul Poliţiei şi a procurorilor DIICOT Buzău după moartea prematură, în luna ianuarie a acestui an, a unui adolescent de 18 ani, răpus de etnobotanice, şi după ce numai într-o săptămână, şapte tineri au ajuns drogaţi la spitalul din Buzău.

În nici două săptămâni de anchetă şi filaj, oamenii legii din judeţele Buzău, Galaţi şi Prahova, sub coordonarea procurorilor DIICOT Buzău au reuşit să destructureze o grupare de traficanţi de etnobotanice care aprovizionau piaţa din Buzău şi Galaţi. Şase indivizi au fost reţinuţi atunci pentru 24 de ore şi apoi prezentaţi instanţei pentru arestare, iar patru au fost cercetaţi sub control judiciar.

Pentru destructurarea reţelelei formată din 16 persoane, 12 buzoieni şi patru gălăţeni, poliţiştii au descins în 12 locuri din Buzău şi în alte trei din Galaţi. Anchetatorii aveau în vizor 12 indivizi bănuiţi că aprovizionează piaţa cu etnobotanice, iar bănuielile poliţiştilor s-au adeverit. La locuinţele suspecţilor, poliţiştii au găsit şi ridicat două cântare electronice, patru grindere de mărunţit, mai multe plicuri cu materie vegetală şi 60 de grame de substanţe susceptibile a avea efect psihoactiv, telefoane mobile şi peste 12.000 de lei, care, mai mult ca sigur, proveneau din vânzarea etnobotanicelor.

Totodată, patru persoane au fost prinse în flagrant delict, în municipiul Galaţi, în timp ce ar fi oferit spre vânzare un plic conţinând 60 de grame de substanţă susceptibilă a avea efect psihoactiv, contra sumei de 12.000 de lei.

,,Din cercetări a reieşit că, în perioada ianuarie – februarie 2018, liderul grupării infracţionale, un bărbat, din Buzău, în vârstă de 32 de ani, ar fi achiziţionat substanţele interzise de la persoane din municipiul Galaţi, iniţial în interes personal (pentru consum propriu). Ulterior, produsele ar fi fost porţionate de acesta şi, cu sprijinul altor 3 membri ai grupării, cu vârste cuprinse între 21 şi 34 de ani, substanţele cu efect psihoactiv ar fi fost comercializate în municipiul Buzău”, susţin poliţiştii.

Suspecţii au fost duşi la audieri şi sunt cercetaţi acum pentru  constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, precum şi de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive. Faţă de şase persoane a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, iar alte patru sunt cercetate sub control judiciar.

„La data de 4 februarie, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Buzău, Ploieşti şi Galaţi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – B.T. Buzău, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul I.P.J. Buzău şi al jandarmilor, au efectuat 15 percheziţii domiciliare, 12 pe raza judeţului Buzău şi 3 pe raza judeţului Galaţi, la persoane bănuite de trafic de produse susceptibile a avea efect psihoactiv. Este vorba, de fapt, despre etnobotanice. În urma percheziţiilor, au fost ridicate 2 cântare electronice, 4 grindere de mărunţit, mai multe plicuri cu materie vegetală şi 60 de g. de substanţe susceptibile a avea efect psihoactiv, telefoane mobile şi peste 12.000 de lei. Totodată, 4 persoane au fost prinse în flagrant delict, pe raza municipiului Galaţi, în timp ce ar fi oferit spre vânzare un plic conţinând 60 de g. de substanţă susceptibilă a avea efect psihoactiv, contra sumei de 12.000 de lei. Din cercetări a reieşit că, în perioada ianuarie – februarie 2018, liderul grupării infracţionale, un bărbat, din Buzău, în vârstă de 32 de ani, ar fi achiziţionat substanţele interzise de la persoane din municipiul Galaţi, iniţial în interes personal, pentru consum propriu. Ulterior, produsele ar fi fost porţionate de acesta şi, cu sprijinul altor 3 membri ai grupării, cu vârste cuprinse între 21 şi 34 de ani, substanţele cu efect psihoactiv ar fi fost comercializate în municipiul Buzău. Persoanele în cauză au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – B.T. Buzău, fiind cercetate sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, precum şi de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive. Faţă de şase persoane a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, iar alte patru sunt cercetate sub control judiciar“, se precizează într-un comunicat transmis de Biroul de Presă al IPJ Buzău.

Tânărul indicat ca fiind liderul grupării, M.Ş.A., consumator de etnobotanice cunoscut în Buzău, s-a gândit să facă şi bani, şi s-ar fi apucat de vânzarea substanţelor în luna ianuarie a acestui an. Numai că, ghinionul începătorului, a fost dat „în primire“ de cei pe care îi alimenta, după ce unul dintre adolescenţii prinşi în timp ce încerca să vândă în Micro 14, împreună cu un prieten, pliculeţe cu substanţe susceptibile a avea efect psihoactiv. Culmea, adolescentul de 16 ani, de etnie romă, a ajuns la spital, a doua zi după ce a fost audiat de poliţişti, în urma consumului de etnobotanice.

Faptul că la Buzău se consumă substanţe nocive, droguri, etnobotanice şi alte amestecuri ucigaşe nu este o noutate. Însă, în pofida faptului că responsabilii pe această zonă au asigurat opinia publică că situaţia nu e gravă, că e sub control, peste noapte am constatat că Buzăul a devenit o piaţă de desfacere în ascensiune, iar camerele de gardă ale spitalelor au început să fie luate cu asalt. Fenomenul a scăpat de sub control iar moartea unui tânăr de 18 ani, elev la Economic, ar trebui să fie semnal de alarmă pentru că nu se face primăvara cu o „floricică“.

Adolescentul era dependent de ţigările periculoase. De patru ani se droga cu ele, iar de asta ştia toată lumea: familia, colegii de şcoală, diriginta, psihologul şcolii, Poliţia, cei de la Antidrog. Cei apropiaţi spun că au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a-l determina pe Cătălin Cojocaru să renunţe la viciul ucigător, la fel spun şi profesorii şi cei prin cabinetele cărora adolescentul a trecut în încercarea lui timidă de a renunţa la etnobotanice. Dar oare a făcut sistemul tot ce s-a putut pentru a-l salva pe tânărul care visa la o carieră militară şi care avea toată viaţa înainte dacă nu ar fi fost ucis de droguri? Nimic nu mai contează acum cel decedat mort însă fiecare din şefii instituţiilor care au în sarcină lupta împotriva drogurilor ar trebui să se întrebe dacă nu cumva Cătălin putea fi salvat.

După acţiunea în forţă din data de 4 februarie, culmea, fenomenul consumului de droguri, fie ele uşoare sau de risc, s-a stopat, sau cel puţin aşa vor autorităţile competente să se înţeleagă. Niciun drogat la Urgenţe, nimic despre nicio altă grupare de aşa-zişi traficanţi. Sursele noastre ne-au spus că oamenii legii au anihilat sursa de alimentare cu droguri, una importantă de altfel, iar pe de altă parte au speriat şi consumatorii.

DISTRIBUIȚI
loading...

2 COMENTARII

  1. Tocmai de aceea am cerut oficial la A.T.O.P.Buzău să completeze Planul Local Comun de Acțiune din licee prin responsabilizarea cadrelor medicale din licee.Cer public ca medicii și asistentele din licee să completeze în Registrul Medical sub semnătură cauza stării de rău a elevilor care solicită ajutor medical.Exemplu:,,cefalee ,afirmativ inhalare de…ingerare de …consum de …la școală/în afara școlii,,.Până acum nicioinstituție care are responsabilități în PLCA nu mi-a răspuns,ce să mai zic despre Comitetul e Părinți sau Consiliul Elevilor.

  2. Reteaua nu-i mare dar prolifereaza. Este de aceiasi marime cu reteau traficului de tigari. Politia si autoritatile nu i-au masuri decat atunci cand sunt sesizati de cineva cu nume, adresa etc. Sunt puncte in Buzau unde se comercializeaza atat droguri cat si tigari si cum eu, unul , altul, vedem, ar fi imposibil sa nu vada si oamenii legii. Nu-i posibil ca ei sa fie orbi, iar omul de rand sa vada , zilnic sa le faca sesizari , iar ei sa fie „morti”. Lasa impresia ca sunt „mana in mana”.

Comments are closed.