Politic

Luptă cu Barna din interiorul partidului: buzoianul Vlad Teohari, candidat pentru echipa de conducere a USR Diaspora

Buzoianul Vlad Teohari – erou al unui scandal, de toamna trecută, din interiorul Uniunii Salvați România provocat de ecluderea sa abuzivă de pe listele de candidați la parlamentarele din 6 decembrie 2020 – candidează pentru un post în structura de conducere a filialei Diaspora la alegerile interne din acest week-end. Printr-o postare pe Facebook, Teohari anunță că face parte din echipa DREPT (Diaspora Reunită pentru Etică, Profesionalism și Transparență), care reprezintă o facțiune care se opune stilului arbitrar de conducere a USR promovat de Dan Barna și gruparea din jurul său.

Reamintim că, la începutul lunii octombrie 2020, candidatura lui Vlad Teohari la alegerile parlamentare, susținută de USR-PLUS Diaspora, a fost invalidată de Biroul Național al USR în urma unui aviz negativ de integritate dat de Comisia de arbitraj a partidului, după ce acesta a semnat, anul trecut, o scrisoare deschisă inițiată de Mihai Goțiu și în care peste 100 de membri ai Uniunii Salvați România reclamau execuțiile din partid. Demersul fusese determinat de excluderea Olimpiei Ardelean ca urmare unei postări de pe contul ei personal de Facebook, în care sesiza nereguli din cadrul organizației județene Ilfov.

„În octombrie anul trecut am trecut printr-o experiență din care am învățat câteva lucruri. Chiar dacă m-a afectat, cred că m-a făcut mai pragmatic și aș vrea să împart ceva care ar putea ajuta în cazul unui parcurs în politică. După invalidare am ramas mai mult observator în partidul din care fac parte din două motive. Nu mi-aș fi dorit să las baltă toți oamenii care au crezut în mine și nici nu mă las eu păgubaș dintr-atât. Pe unii i-am dezamăgit, iar altora poate le-am depășit așteptările. Am fost jignit de oameni pe care nu aș vrea să îi mai cunosc niciodată și apreciat de alții cărora le sunt recunoscător. De la ei am preluat câte ceva.

Indiferent de motivele pentru care intră în politică (de preferat idealiste), oamenii își construiesc aici un univers artificial unde devin din ce în ce mai puternici. Universul asta începe să consume atât de mult timp încât relațiile cu familia, prietenii și cei apropiați încep să se altereze. Nu mai realizează, dar frustrările se adună din fiecare lucru la care politicianul nostru a renunțat. Frustrările astea trebuie arse precum caloriile, iar dacă nu o face riscă să îi ia față politică și să îl domine. Din categoria simptomelor fac parte: senzația că totul i se cuvine, sentimentul puterii depline, festivalul public al felicitărilor reciproce între cei cu aceleași opinii, stârpirea celor care au opinie diferită, iar când puterea le este pusă la îndoiala fac orice să o păstreze. Dacă au nevoie de tot neamul să o recâștige, apăi să vină tot neamul. True story.

Am mai rămas puțini care luptăm pentru principiile care ne-au adus laolaltă. O parte a fost suspendată/exclusă, iar alta a plecat de bună voie din mocirla numită politică. Noi mai suntem o mâna de oameni și mai luptăm, dar lumina abia se mai vede. Când se stinge de tot, abia atunci știm că e nevoie de un nou început”, a scris Vlad Teohari pe Facebook.

Cine este Vlad Teohari

În anul 2014, la doar 22 de ani, buzoianul Vlad Teohari reușea să inventeze o aplicație care putea salva viața bolnavilor de epilepsie. Mai exact, cu ajutorul unei brățări pe care bolnavii o purtau la mână, aparținătorii lor și persoanele din jur puteau afla când pacientul avea o criză pe stradă și, grație aplicației de pe telefonul mobil, puteau vedea o serie de instrucțiuni pentru a ajuta bolnavul.

Dacă invenția buzoianului s-ar fi bucurat probabil de foarte multă atenție în alte țări, în România ea a fost trecută cu vederea din lipsa unei finanțări. Totuși, în 2015, invenția sa a făcut parte dintre ideile de afaceri calificate în finala globală ImagineCup organizată de Microsoft, obținând o finanțare ASE Startup în valoare de 25.000 de euro.

Vlad Teohari are acum 30 de ani și, după ce s-a lovit de refuzul companiilor din România care îi reproșau că nu are destulă experiență, și-a încercat norocul în străinătate. Astăzi, absolventul Colegiului Hasdeu și al Facultății de Electronică și Telecomunicații este manager de proiect în Franța, la AKKA, principalul jucător pe piața de consultanță în inginerie, compania cu activități în domeniile automotive, aerospațial, feroviar, IT (partener principal pentru grupuri precum Renault, PSA, Fiat, Bombardier, Volvo, Airbus, Alstom, Valeo, Faurecia, France Telecom, Alcatel, Areva).

Vlad Teohari și prietenul său Andrei Manea au pus la punct o aplicație pentru telefon destinată bolnavilor de epilepsie. Aplicația este conectată la un ceas inteligent care măsoară pulsul utilizatorului și are rolul de a salva viețile persoanelor care suferă o criză de epilepsie pe stradă sau când sunt singuri.

„Totul a pornit de la micul nostru start-up (aplicația software – EpSyDet), care continuă și astăzi. Pentru a putea face publică aplicația tuturor oamenilor care au nevoie de ea, pe plan național și internațional, în 2015 am înființat o companie (Salva Software). Pentru că nu reușeam să ne susținem financiar, atât pe noi, cât și toate costurile adiționale pe care le generează aplicația, am început să livrăm servicii de web development și web design altor companii sau persoane. În momentul de față, aplicația EpSyDet este disponibilă atât pe IOS, cât și pe Android, și ne-am propus să strângem date cât mai multe de la utilizatori”, declara pentru OPINIA Vlad Teohari.

Cum funcționează aplicația

La nivel mondial, spun statisticile, epilepsia afectează aproximativ 65 de milioane de oameni, în 70% dintre cazuri nefiind cunoscută cauza. Anual sunt diagnosticați cu această maladie 200.000 de oameni pe tot globul. Echipa de combatere a epilepsiei încearcă să-i ajute pe bolnavi printr-un set de dispozitive formate dintr-un telefon și un ceas inteligent, sincronizate cu ajutorul aplicației „EpSyDet” care, prin monitorizarea ritmului cardiac combinat cu alți indicatori, detectează criza și transmite o avertizare pe telefonul celui care îl are în grijă pe bolnavul de epilepsie. „Avem un smartphone pe care e instalată aplicația și un ceas inteligent care trimite datele, într-un anume standard, prin bluetooth, la telefonul mobil. Datele de la ceas sunt afișate și prelucrate în timp real pe telefon, iar dacă un eveniment nedorit se petrece, adică o criză, în cazul epilepsiei, o alarmă va porni mai întâi pe telefonul mobil al pacientului, iar dacă aceasta nu este anulată în 20 de secunde, va trimite un SMS pe telefonul îngrijitorului. Aplicația de pe telefonul îngrijitorului va prelucra, va citi mesajele, iar dacă va găsi un anumit cod în mesaje, va activa o alarmă cu coordonatele GPS și medicația pacientului”, explică fondatorul echipei pentru o publicație centrală.

Pe lângă faptul că este alarmat îngrijitorul, mai apare și avantajul că toate datele legate de pulsul pacientului sunt stocate pe webserverul „EpSyDet”, unde pacientul are acces pe baza unui cont și a unei parole, „pentru a putea accesa istoricul pulsului, împreună cu medicul, pentru o medicație mai bună”.

 

 

Articole similare

error: Continut protejat!!