Politic

Lungu: Cei care refuză locul de muncă, fără ajutor social

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că beneficiarii de ajutor social (venitul minim de incluziune), care se află la o vârstă activă și sunt apți de muncă, vor pierde sprijinul financiar menționat, dacă refuză să se angajeze pe un post oferit. Măsura este în vigoare și în prezent, dar începând de anul acesta se va aplica mult mai riguros.

„Pe viitor, când se va aproba dosarul pentru venitul minim de incluziune, acea persoană sau acele persoane care sunt apte de muncă, din punct de vedere legal și al sănătății, vor fi înscrise automat la Agențiile Județene de Ocupare a Forței de Muncă. Vor fi chemate la Agențiile Județene de Ocupare a Forței de Muncă, vor fi consiliate și vor fi calificate în vederea găsirii unui loc de muncă. Dacă refuză acest lucru, înseamnă că persoana respectivă nu are nevoie de venitul minim de incluziune”, a explicat ministrul Budăi.

Proiectul de lege a fost supus votului în Parlament, iar printre cei care l-au susținut a fost și deputatul social-democrat Romeo Lungu, care a transmis că măsura este una necesară, în contextul în care s-au constatat și cazuri în care persoanele apte de muncă au solicitat ajutor social sau au refuzat calificarea pentru un loc de muncă.

„Cei care sunt apți să muncească, dar refuză să o facă, nu vor beneficia de ajutorul social înlocuit cu venitul minim de incluziune. Sprijinul social trebuie să ajungă doar la cei care au nevoie, în special la familiile cu mulți copii sau la cei care nu pot munci. Este un proiect de lege pe care l-am votat astăzi (15 februarie, n.red.) în Parlament alături de colegii social-democrați. Cei care refuză un loc de muncă de la AJOFM sau voit nu se califică la locul de muncă, nu vor mai primi niciun leu de la stat”, a scris deputatul buzoian, pe pagina sa de Facebook.

PSD anunță și majorarea veniturilor pentru persoanele care au reală nevoie de acest sprijin:

  • Ajutor de incluziune – de la 260 lei/adult la 275 lei/adult;
  • Ajutor pentru vârstnici – de la 300 lei/adult la 400 lei/adult;
  • Actuala alocație pentru familii și copii – de la 600 lei/adult la 700 lei/adult;
  • Venitul total al familiei –  de la 400 lei la 500 lei.

Au fost deja adoptate normele metodologice pentru aplicarea venitului minim de incluziune, inclusiv cu prevederea privind persoanele apte de muncă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker