marți, 24 noiembrie 2020

Lucruri incredibile ce pot fi detectate de simțurile câinilor și pisicilor

Animalele au fost întotdeauna superioare oamenilor atunci când vine vorba de simțuri de bază cum ar fi auzul, vederea și mirosul. A fost nevoie de secole pentru a învăța despre abilitățile lor și cum să le folosim. De exemplu, încă nu am descoperit cum multe animale sălbatice pot anticipa cutremurele cu zile și chiar săptămâni în avans. Informațiile actuale despre abilitățile deosebite ale animalelor sunt în mare parte speculații. Pentru că suntem tot mai atașați de animalele de companie, dovadă stând și serviciile de transport animale de companie international, poate că nu ar fi rău să fim ceva mai atenți la simțurile lor. Iată câteva dintre ele.

Câinii

Evident, atunci când vorbești despre simțurile de detectare ale animalelor, nu trebuie să omitem câinii. Deși șobolanii sau porcii pot avea un miros mai bun în unele zone, nimic nu se poate compara cu legătura dintre un om și câinele său.  Fiind loiali și ușor de antrenat, câinii au capacitatea de detectare a anumitor boli la oameni.

Mai exact, pot detecta chiar și o singură parte dintr-un trilion a mirosului creat de o boală. Acest lucru poate fi comparat cu detectarea unei lingurițe de zahăr dizolvate în apa din două piscine olimpice. Câinii sunt capabili să simtă cancerul, în timp ce pisicile nu.  Mirosurile unice emise de celulele canceroase permit câinilor să alerteze oamenii în legătură cu boala mai repede decât sunt în stare medicii.

Un astfel de caz a avut loc când un câine adulmeca continuu leziunea de pe coapsa stăpânului său. Animalul chiar a încercat să muște rana, care ulterior s-a dovedit a fi melanom malign. Este foarte probabil ca respectivul câine să fi putut salva viața stăpânului său dacă boala ar fi fost depistată într-un stadiu în care aceasta ar fi putut fi tratată.

În plus, la fel ca delfinii, câinele, se pare că, se comportă diferit în preajma femeilor însărcinate. Experții cred că ei pot mirosi modificări hormonale la femei gravide. Observând aceste schimbări, câinii pot fi mai atenți și mai grijulii cu femeile gravide. Alți specialiști cred chiar că un câine poate să audă bătăile inimii copilului, deși acest lucru este greu de dovedit științific.

Să nu mai vorbim despre capacitatea câinilor de a descoperi trufe, explozibil sau droguri.

Pisicile

Se crede că și pisicile sunt capabile să simtă anumite afecțiuni. Plecând de la premisa că bolile provoacă modificări chimice în organism, pisicile se folosesc de simțul mirosului deosebit de dezvoltat pentru a identifica dacă cineva este bolnav sau nu. Micile feline sunt capabile să simtă și schimbările legate de starea noastră emoțională și comportament. Ele pot detecta, de asemenea, boala la alte animale.

Potrivit BBC, o pisică dintr-un cămin de bătrâni din Rhode Island, a „prezis” 25 de decese. Deși neprietenos prin natura sa, pisica Oscar a început brusc să manifeste o afecțiune deosebită față de mai mulți bătrâni din azil, care se aflau în pragul morții. Specialiștii sunt de părere că pisica poate mirosi și simti organele care se sting. Asta nu trebuie să vă pună pe gânduri când pisica dvs vi se așază în poală. Chiar și cele mai egoiste pisici doresc din când în când afecțiune.

loading...
error: Content is protected !!