Actualitate

Locurile de munca la stat, o Fata Morgana pentru omul de rând?

În România, 20 la sută dintre cetățeni lucrează la stat, iar 80 la sută la privat, conform unor date furnizate de Institutul Național de Statistică. Avantaje și dezavantaje prezintă ambele tabere când vine vorba de stabilitate, program de lucru, posibilitate de avansare în carieră și salariu.

Guvernul a anunțat peste 90.000 de posturi vacante în sectorul de stat care au fost deja bugetate, după ce au fost blocate timp de șase luni. Cel mai mare deficit de angajați este în Ministerul Educației, unde sunt 21.700 de posturi libere. Un alt minister care va face angajări este Ministerul Afacerilor Interne, cu peste 15.000 de posturi libere, dar și Ministerul Apărării Naționale, care face 15.000 de noi angajări. Ministerul Sănătății are nevoie, de asemenea, de aproximativ 12.800 de oameni, Ministerul Justiției are peste 3.800 de locuri disponibile, iar Ministerul Finanțelor alte 3.100 de posturi.

La Buzău, pe platforma on-line pe care sunt publicate locurile de muncă din instituțiile publice figurează foarte multe posturi disponibile la mai multe școli din județ, cum ar fi îngrijitori, șoferi pentru microbuze școlare, muncitori de întreținere sau administratori financiari. Pe site mai apar locuri de muncă disponibile și la Primăria Lopătari, care caută muncitori și șofer; Serviciul Apă Canal din Comuna Robeasca caută, de asemenea, muncitor, iar Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița are nevoie de specialist în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM).

Cu toate că locurile de muncă din instituții se actualizează periodic, mulți buzoieni sunt de părere că acestea sunt deja rezervate, iar publicarea lor pe platforma on-line nu reprezintă decât o formalitate. La această părere contribuie și incidentele în care se dovedește că gradul de rudenie influențează considerabil procesul de angajare. În cel mai recent astfel de incident, Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul General în cazul președintelui Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu Buică, pe motiv că acesta și-ar fi angajat ilegal cumnata în funcția de consilier la cabinetul vicepreședintelui Autorității Electorale Permanente. Constantin-Florin Mitulețu-Buică a înaintat celor două Camere ale Parlamentului demisia sa din funcția de preşedinte al AEP.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker