Administrație

Locuințe pentru medicii care vin la Buzău

Lipsa medicilor specialiști pentru tratarea diverselor afecțiuni s-a transformat în­tr-o adevărată criză, iar Casa Județeană de Asigurări de Sănătate trage un semnal de alarmă, în urma unui raport realizat în primele nouă luni ale acestui an. Autoritățile vor să impulsioneze medicii din alte județe să vină la Buzău, construind un bloc de locuințe special pentru aceștia.

Astfel, pe locul fostei maternități ar urma să fie ridicat un bloc de cinci etaje, care va cuprinde 20 de apartamente, în speranța că medicii vor fi atrași de această perspectivă și vor alege să profeseze la Buzău. „Acestea vor fi extrem de spațioase, pe fiecare etaj fiind distribuite patru apartamente, dintre care trei cu două camere a căror su­prafață utilă va fi de circa 68 sau 70 de metri pătrați și un apartament cu o cameră cu o suprafață utilă de 48 de metri pătrați. De asemenea, pe fiecare etaj vor fi amenajate o cameră de depozitare și un uscător”, scrie adevarul.ro.

Cele mai mari lipsuri de personal le înregistrează secția de Oncologie, unde activează doar trei medici și un specialist pentru bolile hemato-oncologice, care monito­rizează aproape 1.200 de buzoieni. Dacă ne raportăm la numărul bolnavilor, în mod normal ar trebui să existe șapte medici. Nici în ceea ce privește specialiștii din cadrul bolilor metabolice lucrurile nu stau mai bine. Doar șapte medici au în grijă circa 17.250 de persoane, deși numărul acestora ar trebui să ajungă la 12, iar îngrijorător este și faptul că numărul bolnavilor este în creștere.

În luna noiembrie a acestui an, Consiliul Jude­țean Buzău a hotărât ca orice medic nou angajat în secțiile cu deficit de personal din Spitalul Județean să beneficieze, timp de șase luni de la data angajării, de stimulente financiare a căror valoare este echivalentă cu două salarii minime brute cumulate. „Beneficiarii de stimulentele pre­văzute la alin. (1) au obligația de a semna, la încheierea contractului individual de muncă, un angajament că vor desfășura acti­vitatea în Spitalul Județean de Urgență Bu­zău pentru o perioadă de cel puțin doi ani, în caz contrar fiind obligați la restituirea stimulentelor financiare încasate, iar  Spitalul Județean de Urgență Bu­zău va urmări înca­drarea în prevederile bugetare anuale”, se precizează în hotărârea Consiliului Ju­dețean. Și prevederea care limita la 10 numărul celor care puteau beneficia de acest avantaj a fost eliminată, dar,  cu toate acestea, posturile scoase la concurs nu au prezentat interes. Autoritățile speră, totuși, că alocarea de locuințe va avea efectul scontat, iar posturile se vor ocupa cu mai mare ușurință.

Articole similare