marți, 26 mai 2020

Liviu Ioan Şerban, şef de promoţie la Hasdeu cu 9,97:„Bunicul meu suferă de Parkinson şi voi studia Neurochirurgia pentru a-i ajuta pe alţii ca el“

   Doar trei sutimi l-au despărţit să absolve liceul cu 10 pe linie. Liviu Ioan Şerban a fost desemnat „şef de promoţie” la cel mai titrat liceu buzoian, Colegiul „B. P. Hasdeu”. Buzoianul a bsolvit cu media 9,97, la profilul Mate-Info Bilingv, a fost olimpic naţional la Fizică, Chimie, Ştiinţele Pământului şi la olimpiada de Debate, iar acum se pregăteşte pentru Facultatea de Medicină. Liviu Ioan Şerban a reuşit chiar să promoveze cu brio examenele de admitere pentru a fi admis la Medicină în Anglia, dar nu a reuşit să îndeplinească toate condiţiile impuse de respectiva universitate.

   Reporter: La ce facultate vei merge?

   Liviu Ioan Şerban: La Bucureşti, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.

   Rep.: Am înţeles că ai încercat să mergi la o facultate în străinătate. Ce s-a întâmplat?

   L.I.Ş.: Am încercat în Anglia. Am dat examenele de admitere, am ieşit printre primii, însă ei au nişte condiţii mai ciudate. Mi-au cerut să dau Bacalaureatul şi la Biologie şi la Chimie, ceea ce în România nu se poate. De fapt, ei încearcă să îşi păstreze mai mult elevii lor, aşa cum ar trebui şi noi să facem. De aceea pun cât mai multe condiţii la admitere. Sunt doi elevi din România admişi la Cambridge şi Oxford, dar ei sunt olimpici internaţionali.

   Rep.: De ce Medicina?

   L.I.Ş.: Întotdeauna mi-au plăcut ştiinţele, încă din ­ge­nerală. Când am venit la Hasdeu, am participat la olimpiadele de Fizică, Chimie şi Biologie, în ani diferiţi, şi am văzut că în Medicină poţi aplica cunoştinţele din toate materiile. Îmi doresc să interacţionez cu pacientul, să vorbesc cu oamenii şi să fac ceva, ca o provocare în fiecare zi. De aceea, am şi venit la Hasdeu. Consider că la Medicină, cu fiecare pacient va fi un nou caz.

„Aici profesorii ne-au sugerat o direcţie, lăsându-ne să ne dezvoltăm noi creativ“

   Rep.: Ce crezi că are în plus Hasdeul faţă de alte licee?

   L.I.Ş.: Cred că este o responsabilitate care te apasă pe umeri din prima zi când intri aici şi se încearcă să se păstreze anumite rigori care în altă parte nu sunt. De obicei, eu nu sunt pentru o gândire forţată, dar aici am învăţat ce înseamnă respectul şi, totodată, am fost lăsaţi să ne dezvoltăm propriile noastre idei. Profesorii au fost mereu foarte exigenţi şi critici, dar critica lor a fost constructivă. Doar ne-au sugerat o direcţie, lăsându-ne să ne dezvoltăm noi creativ. Nu ne-au spus „aşa nu e bine”, ci „OK. Asta e ideea ta, trebuie să o facem mai elegantă”.

   Rep.: Ce îţi va lipsi cel mai mult din Hasdeu?

   L.I.Ş.: Colegii de clasă, de generaţie. Consider că am legat nişte prietenii care vor ţine toată viaţa şi jumătate din colegii mei pleacă în Anglia, la diferite facultăţi. Cred va trebui să îmi cumpăr bilete de avion să îi văd cât mai des.

   Rep.: Directorul liceului a spus că ai ales Medicina şi dintr-un motiv personal…

   L.I.Ş.: Da. Bunicul meu suferă de Parkinson, şi de aceea eu sunt motivat din acest motiv să studiez Neurologia şi Neurochirurgia poate voi putea ajuta alţi pacienţi care am văzut că au aceleaşi probleme ca şi bunicul meu.

loading...
error: Content is protected !!