miercuri, 27 mai 2020

Lirica eminesciană, transpusă la Buzău în lucrări de artă plastică în cadrul unui salon internațional

Foaierul sălii de spectacole a Consiliului Județean a găzduit vineri, 14 iunie, vernisajul Salonului Internațional de Artă „Universul Eminescian”. Este vorba despre o expoziție itine­rantă care a poposit prin mai multe județe ale țării, reunind lucrări ale artiștilor români și străini, dedicate poetului național. Salonul este o inițiativă a criticului de artă Ilie Roșianu. La evenimentul al cărui amfitrion a fost artistul plastic Gheorghe Ciobanu a fost prezent și primarul Constantin Toma și aproximativ 20 de buzoieni iubitori de artă.

„Eminescu a realizat o operă remarcabilă, prin care s-a impus nu doar pe plan național, cât și internațional. Această expoziție este o transpunere plastică a creației sale”, a declarat Ilie Roșianu, cel care militează pentru înființarea unui locaș de cult de interes național și internațional, Muzeul ,,Mihai Eminescu“ din București.

Pe simeze au fost fotografii de arhivă cu fami­lia lui Eminescu, picturi inspirate din lirica eminesciană și un bust al marelui poet. Printre expozanți s-au regăsit Constantin Apostol, Gheorghe Ciobanu, Rodica Olteanu, Maria Iliescu, Ion Beciu, Răzvan Andreescu, Andana Căli­nescu, Pedro Gonzales (Mexic), Mircea Negiță, Silvia Belmega Ghenoiu, Rodica Panduru Marcel Chirnoagă etc.

„Vă mulțumim pentru această oportunitate. Ceea ce trebuie să înțelegem dintr-un astfel de eveniment este cultul pe care trebuie să îl avem pentru, probabil, cel mai mare geniu al nostru. Trebuie să creștem această națiune și prin ­evi­dențierea elitelor. Totodată, este important ca dimensiunea culturală a țării noastre să fie la înălțime. Așa cum am mai spus, evoluția unei comunități constă în capacitatea de dezvoltare în plan econo­mic, educațional, social și cultural”, a declarat primarul Constantin Toma.

Salonul Internațional de Artă „Universul Eminescian” va fi deschis la Buzău până pe 30 iunie, putând fi vizitat de luni până vineri, între orele 10,00 și 17,00.

loading...
error: Content is protected !!