sâmbătă, 27 februarie 2021

Legenda boxului buzoian, Marin Dumitru, a devenit cetăţean de onoare al judeţului care ,,l-a adoptat” acum 60 de ani

Momente emoţionante, miercuri, la finalul şedinţei Consiliului Judeţean Buzău. Marin Dumitru, legenda vie a boxului buzoian şi nu numai, şi-a primit placheta de cetăţean de onoare al judeţului, după ce consilierii şi-au dat acordul în acest sens. Este o reparaţie morală pentru o valoare a sportului în general şi a celui cu mănuşi în mod special, care a pregătit multe generaţii de boxeri, pusă în practică de aleşii judeţului la propunerea unui grup de oameni de seamă ai sportului buzoian şi a unor oameni de afaceri.

,,Prin acest demers, vă invităm să săvârşiţi o reparaţie morală faţă de marele maestru al boxului buzoian, prea puţin promovat în prezent; dar şi un act de recunoştinţă a performanţei Boxului buzoian, instituţie care, vreme  de aproape şapte decenii, a dat vizibilitate naţională şi internaţională judeţului Buzău”, spun iniţiatorii demersului.

,,Nu am decât cuvinte de mulţumire, la vârsta mea, de 90 de ani peste câteva luni. Vreau să amintesc că primul titlu de campion naţional al României la box a fost adus în oraşul Buzău de subsemnatul, ca antrenor, cu Păunoiu Ilie, în 1958”, a declarat veteranul ringului de box după înmânarea distincţiei de către preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

De asemenea, Marin Dumitru a primit unui premiu de excelenţă în valoare de 2.000 lei.

A pus bazele şcolii de box la Buzău

Născut pe 7 iunie 1929 la Jegălia, în judeţul Călăraşi, primele taine în ,,nobila artă”, aşa cum mai este cunoscut sportul cu mănuşi, le-a cunoscut în 1942 la clubul bucureştean ,,Tirul”, avându-l drept maestru pe Constantin Nour. În 1946 devine campion al Capitalei, un an mai târziu evoluând în echipa Bucureştiului pentru meciul cu selecţionata Sofiei, disputat în Bulgaria. Printre adversarii săi s-au numărat nume grele, precum Vasile Bogoi, Nicolae Niţă, Nicolae  Piţu, Vasile Tiţă, Nicolae Linca (viitor campion olimpic la Melbourne în 1956) şi alţii. Antrenori i-au fost Ion Popa, Stoianovici şi Constantin Nour.

În 1952 devine antenor la Dinamo Tg. Mureş, iar în 1956 vine la Buzău, punând bazele şcolii de box serioase de pe aceste meleaguri, la Clubul Voinţa, club înfiinţat în 1951. După un an de antrenorat la Voinţa, clubul buzoian devine fruntaş pe regiune, iar după încă un alt an, fruntaş pe ţară. Opt ani mai târziu apar şi primele rezultate de marcă.

Printre pugiliştii buzoieni antrenaţi de nea’ Marin îl amintim şi pe Costică Dinu, tatăl campionului mondial la cadeţi de mai târziu, Bogdan Dinu.

După 36 de ani petrecuţi la A.S. ,,Voinţa” şi alţi nouă ani la Clubul Sportiv, nea’ Marin ajunge la Bucureşti, unde s-a ocupat de pregătirea boxerilor de la B.C. ,,Bogdan Stoicescu”. Printre elevii pregătiţi se numără campioni naţionali de seniori şi juniori Ştefan Balint, Viorel Simion (pană), George Dubovoi (grea), Ştefan Dragomir (semimijlocie, medaliat cu bronz la CE din 2002, Rusia), Marian Alexandru (cocoş, argint la CE seniori) sau Cristian Nicolae, vicecampion. De asemenea, elevul său Mădălin Olteanu a obţinut bronzul la Campionatul Naţional pentru copii.

Pentru meritele sale, Marin Dumitru a primit titlul de antrenor emerit.

Nea’ Marin a activat şi ca arbitru, până în 1994, când avea vârsta de 60 de ani, conform regulamentulu FR Box.

Marin Dumitru a  antrenat  până la 81  de ani  şi  nu  stă  nici  acum  departe  de ring. Deşi oficial s-a retras la sfârşitul anului 2010, dragostea pentru ringul box a celui mai longeviv antrenor din România nu-i dă pace şi stă şi acum toată ziua în ­mij­locul sportivilor.

La cei 89 de ani împliniţi, maestrul emerit al boxului Marin Dumitru se poate mândri cu o carieră impresionantă de peste o jumătate de secol în lumea sportului cu mănuşi.

Chiar şi la această vârstă, înainte de începerea antrenamentelor cu elevii săi, bătrânul pugilist ,,îmbracă” mănuşile de box şi execută câteva lovituri la sac pentru a-şi păstra condiţia fizică.

loading...
error: Content is protected !!