miercuri, 12 august 2020

Legea Turcan-Preda de combatere a cenzurii în audiovizual, adoptată tacit

Amenzi de până la 2 miliarde lei vechi pentru ingerinţe editoriale

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, propunerea legislativă privind modificarea Legii audiovizualului, iniţiată de deputaţii Partidului Democrat Liberal Raluca Turcan, Brânduşa Novac, Doiniţa Chircu şi Cezar Preda.
Una dintre cele mai importante modificări aduse prin proiectul legislativ actualei Legi a audiovizualului este introducerea posibilităţii ca membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului să poată aplica posturilor de televiziune şi radio amenzi cuprinse între 10.000 şi 200.0000 lei (100 milioane şi 2 miliarde lei vechi), pentru acte de cenzură şi ingerinţe editoriale. Astfel, articolului 6 din actuala Lege a audiovizualului i s-a dat un regim sancţionatoriu, ceea ce nu era prevăzut până în prezent în legislaţia audiovizualului. La momentul respectiv, Raluca Turcan, preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, declara că, prin introducerea unui regim sancţionatoriu în cazuri de cenzură şi ingerinţe editoriale, s-a urmărit respectarea Constituţiei.

“Ingerinţa şi cenzura sunt interzise şi atunci mi se pare normal ca, dacă sunt interzise prin Constituţia României, să existe şi o sancţiune măcar cu o amendă în Legea audiovizualului”, spunea Raluca Turcan.
O altă noutate adusă de proiectul legislativ care modifică actuala Lege a audiovizualului este aceea a “gradualizării” amenzilor pe care C.N.A. le poate aplica posturilor de televiziune şi radio. De asemenea, o altă noutate a proiectului legislativ este aceea că televiziunile vor putea să folosească filmările cu camera ascunsă în condiţii mai restrictive decât în prezent, respectând prevederile Codului Penal.
Iniţiatorii proiectului de modificare a Legii audiovizualului va fi rediscutat la Senat – care este cameră decizională -, ea exprimându-şi speranţa că articolele vor fi reformulate în spiritul modificărilor din Comisia de cultură a Camerei, nepreluate ca urmare a adoptării tacite a textului legislativ.
 

 

loading...
error: Content is protected !!