Actualitate

Lecţie deschisă la istorie şi religie pentru 31 de copii din Siriu şi Valea Nehoiaşului

Şase mănăstiri şi două cetăţi din Ardeal au fost vizitate de copiii buzoieni, într-un proiect catehetic derulat la începutul lunii iulie

În zilele de 1 și 2 iulie 2024, Protoieria Pătârlagele, prin implicarea parohiilor Siriu și Valea Nehoiașului, a organizat o excursie gratuită în Ardeal pentru un grup de 31 de elevi din cele două parohii, care au participat la proiectele catehetice desfășurate în acest an. Itinerariul a fost organizat în aşa fel ca pe durata celor două zile, copiii să viziteze şi să ia contact cu cât mai multe obiective, care prezentau atracţii, deopotrivă, din punct de vedere istoric, dar şi în perspectiva  practicilor creştine, prezentate de preoţii parohi la orele de religie drept valori în conduita de zi cu zi, dar şi un model de convieţuire în comunităţile din care fac parte.

Primul popas a fost făcut în judeţul vecin, Covasna, la Mănăstirea cu hramul „Schimbarea la faţă”, din localitatea Sita Buzăului, „o vatră monahală deosebită și căutată de numeroși pelerini de pe ambii versanți ai Carpaților de Curbură, dar și din alte zone ale țării”. Periplul a continuat în judeţul Braşov, preoţii însoţitori Ciprian Silivestru-Dinu și George Dascălu, de la Parohia Siriu, respectiv de pr. Daniel Ene, de la Parohia Valea Nehoiașului, alegând un popas la Mănăstirea rupestră Şinca Veche. Locaţia este situată pe dealul Pleşu şi a fost săpată în piatră de călugării nevoiţi să se adăpostească aici în timpul prigoanei religioase din Ardeal, din secolul al XVIII-lea. Tot în judeţul Braşov, un obiectiv special, cu încărcătură istorică, a fost Mănăstirea Brâncoveanu, de la Sâmbăta de Sus, un loc în care elevii au aflat despre viața și mucenicia Sfinților Brâncoveni, dar și despre marii părinți duhovnicești Arsenie Boca și Teofil Părăian.

În aceeaşi zi, grupul de copii din cele două comunităţi buzoiene au vizitat două obiective cu amprentă religioasă şi istorică, primul popas fiind făcut la Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, situată la aproximativ 6 km sud de comuna Cârțișoara, județul Sibiu, într-un mic luminiș de la poalele Munților Făgăraș, în vecinătatea drumului Transfăgărășan. Ajunși în municipiul Sibiu, copiii au făcut un tur pietonal prin centrul orașului, cu o oprire la Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime”, ce prezintă caracteristicile unei bazilici bizantine, fiind o copie la scară redusă a fostei Catedrale „Sfânta Sofia” din Constantinopol.

Cea de-a doua zi a fost rezervată vizitării Cetăţii Sighişoara, din județul Mureș, unde au admirat cea mai bine păstrată cetate orășenească din Transilvania și, totodată, cea mai mare cetate medievală din Europa locuită fără întrerupere. Călătoria a inclus și vizitarea Mănăstirii „Sfântul Dimitrie”, copiii fiind încântaţi mai ales de frumuseţea cadrului natural în care este amplasată mănăstirea. Pe drumul de întoarcere s-a făcut un ultim popas la Cetatea Rupea, o cetate țărănească cu patru zone întărite cu turnuri poligonale. Aceasta a fost modificată în timp, prin adăugarea a două curți interioare și a trei turnuri de apărare. Fortăreața este construită pe trei incinte, și anume: cetatea de sus, care este și cea mai veche construcție, cuprinzând fântâna adâncă de 50 m, și cele mai recente extinderi, printre care și Turnul Slăninii, specific comunităților săsești.

Articole similare